Главният прокурор Иван Гешев даде ексклузивно интервю за агенция ,

...
Главният прокурор Иван Гешев даде ексклузивно интервю за агенция ,
Коментари Харесай

Гешев: Разбрах от медиите, че делото Чекмеджегейт е прекратено

Главният прокурор Иван Гешев даде извънредно изявление за организация, в което разяснява новината, че делото за фотосите от спалнята на Бойко Борисов е прекъснато, закона на Крум Зарков за ограничение на пълномощията му, записът на Радостин Василев от Националния съвет на " Продължаваме промяната ", " Барселонагейт " и други тематики.

" Разбрах сутринта, когато ми изпратиха тази обява от " Бивол ". Веднага се обадих на сътрудници да ревизира дали тази информация е вярна. Да, потвърдиха ми сътрудници, че на 10.05.2023 година, когато аз се намирах в Съединени американски щати в град Вашингтон и изпълняващ функционалностите основен прокурор беше господин Борислав Боби Сарафов. Времената са странни, странни е меко казано. Ние сме в доста тъжни времена за българската страна. Няма да разясня дали тези съвпадения са инцидентни. Категоричен съм, че сега се прави атентат против върховенството на закона. За мен в персонален проект има огромна възможност да има атентат и скрит план против правосъдната власт ", сподели Гешев за новината, че делото " Чекмеджегейт " е прекъснато.

" Първият признат закон в Народното събрание през вчерашния ден, който както цитираха едни ваши сътрудници, това не е мой откъс " някои депутати гласоподаваха, тичайки като уплашени магарета ". И ще изтъквам проф. Киров, който споделя: " Превърнаха страната в мръсна вехтория. ". Смятам, че за жалост този закон работи да работи в тази посока - а точно превръщането на правовата и демократична страна в мръсна вехтория. Призовавам, повтаряйки думите на един конституционалист, някои народни представители да махнат мръсните си пръстчета от Конституцията. Според мен този закон е противоконституционен и това може да ви го каже всеки български правист, даже и студенти първи курс ", изясни основният прокурор за закона " Зарков ".

" Дали по несъобразителност или съзнателно се включва по тази скица, която се разви след опита да бъда погубен след 1 май, която към този момент е забележима за всички български жители, или е инцидентно съвпадане, или както споделя един мой другар: " Операция по спасяването на редови войник Борисов ", извинявайте за цитата, той не е мой, а и той не е редови войник, а е военачалник, както знаем. Това, несъмнено е смешка, изключвам това да е по този начин, тъй като е невероятно българските народни представители да създадат такова нещо, това е смешка на един мой другар, не мога да предположа. Но този закон се вписва доста добре във всичко, което показах. Не желая да върша юридически разбор на този закон, тъй като той е цялостен с противоконституционни разпореждания. Логично е освен това голямо бързане, аз допускам, уповавам се да не съм прав, че самите народни представители не знаят какво са приели. Крайната дума ще има Конституционния съд. Няма да показвам моята писмена позиция досега, до който не внеса съответното запитване в Конституционния съд. Предстои оценка за неговата конституционност. За мен е ясно, че освен по този пункт, а по десетки пунктове е неконституционен. Това не е промяна, това е част от опит, в началото, за завладяване на прокуратурата, а след това и на цялата правосъдна власт. И този опит съгласно персоналното ми мнение на жител е задействан или е плануван месеци преди този момент и стартира с атентата и опита за убийството ми ", добави той.

" Като правист имам мнение по кое време и по какъв начин може да влезе законът " Зарков ", само че няма да го изкажа, тъй като съм страна. Това може да се види от моите мнения и писмени позиции, които ще изложа дружно с представляващия ме юрист и надлежно един екип адвокати. Но съвещанията на пленума са обществени и всеки ще може да види какво е моето мнение от юридическа позиция. Обърнете се към конституционалисти преподаватели, те ще ви обяснят какви са опциите. Няма да разясня поради обективността на процедурите. Но част от хората в пленума на Висш съдебен съвет нямат не юридическото, те нямат моралното право да организират и да вземат участие в тези процедури. Те решиха, че няма да си създадат самоотвод. Всичко е въпрос за честен интегритет и визии за морал и достолепие, които всеки схваща по личен метод. Аз ги разбирам. Действам и не преставам да работя ", изясни Гешев.

" Ще повторя това, което споделя арбитър Фалконе: " Страхливецът умира всеки ден, смелият - единствено един път. " Аз съм от македонския край, аз не тичам, аз се удрям. И се удрям до дъно. Очаквам българските прокурори и следователи прецизно да съблюдават законите и Конституцията. Очаквам и българските политици да го вършат, само че това е може би прекомерният ми оптимизъм. Единственото, което ми е известно по делото " Барселонагейт ", е, че не е прекъснато към този миг. То е на произвеждане и се следи. Работи се по него ", безапелационен бе той.

Относно изтеклия запис на Политическа партия, Гешев съобщи, че не го е изслушал. " Знам, че е приказвал националният представител Радостин Василев. Знам, че аз съм внесъл искане за неговия имунитет, с цел да може той да бъде разследван. Така че мненията от този запис отпущам на публицистите. Да видят по какъв начин той се вписва или не се вписва в това, което споделих на брифингите. Това е преценка на всеки български жител и на всеки заслужен български публицист. "

" Чисто юридически мога да ви отговоря, че съм в отпуск по персонални аргументи, а не тъй като се тормозя нещо да ви кажа. От медиите ми е известно, че има сигнал от Вътрешна македонска революционна организация, от една друга политическа партия. След като има сигнали, не виждам по какъв начин някой може да се самосезира, откакто прокуратурата е сезирана. Аз не се опасявам и моят коментар е това, което споделя арбитър Фалконе. Нямам връзка с президента (смее се). Тази доктрина е смешна. Аз не преставам да почитам всички български институции, в това число Народното събрание и президентството. Това не значи, че съм склонен с всичко, което вършат управляващите. Изразявал съм своето мнение и почитам българската държавност. Показал съм, че почитам разделянето на управляващите. Всяка от управляващите има пълномощията си. Те би трябвало да си взаимодействат. Не виждам какво тъкмо взаимоотношение може да има сред президентството и прокуратурата, тъй като ние съвсем нямаме допирни точки с изключение на по избора на тримата огромни във Висш съдебен съвет. Единственият ми контакт с президентството е поканата за празненството за 24 май. Там беше цялостно с доста известни жители ", сподели още основният прокурор.

" Няма да разясня дали е правилно, може да е предмет на следствие дали е имало сделки за моето премахване, в случай че разясня дали е правилно, или не е правилно може да окажа нерегламентирано влияние с моето изказван или най-малко по този начин да бъде интерпретирано. Отделно видяхте, че има второ искане за моето премахване тъкмо за този откъс. Термина " политически отпадък " използват по-голямата част от българските жители. А за какво го употребяват, може да питате тях, а и сами можете да си отговорите. Ще продължа да я повеждам по метода, по който я повеждам и досега. Без крачка обратно, единствено напред. Аз не тичам, аз се удрям, други би трябвало да се опасяват. Не се тормозя, че няма да довърша мандата си. Притеснявам се само за България и за българския народ ", приключи Гешев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР