Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това

...
Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това
Коментари Харесай

ВСС освободи Гешев, той е в Страсбург

Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана с поддръжката на 16 членове на Висшия правосъден съвет, срещу гласоподаваха четирима – двама от Съдийската и двама от Прокурорската гилдия.

Междувременно Гешев излетя в 12 часа през вчерашния ден за Страсбург, където през днешния ден щял да приказва с евродепутатите от ПЕС Елена Йончева и ирландката Клеър Дейли.

Той ще извършва длъжността, до момента в който президентът не издаде Указ за предварителното му освобождение.

След 10-часово съвещание в понеделник, кадровиците съумяха да освободят в средата на мандата му Иван Гешев от поста основен прокурор.

Изразът „ политически отпадък ”, употребен от Гешев по повод политическата класа у нас, се оказа задоволителен претекст за четирима кадровици, с цел да убедят сътрудниците си, че това е уронване престижа на правосъдната власт.

Има взето решение на Висш съдебен съвет. Оттук нататък решението на Пленума се изпраща неотложно на президента. Радвам се, че със силата на причините имаме решение, което ще устои на следващи инспекции, съобщи правосъдният министър Атанас Славов.

Аз не съм се родил основен прокурор, споделям ви го откровено и другарски. Нито ще умра основен прокурор, сподели обвинител номер 1.

Олга Керелска и Вероника Имова от Съдийската гилдия, както и Евгени Иванов и Пламен Найденов от представителите на обвиняването във Висш съдебен съвет, гласоподаваха срещу освобождението на Гешев.

Нека спрем идния прелом за узурпиране на правосъдната власт. Не я подарявайте в ръцете на жадни за пари и власт представители  на структури, отвън правосъдната власт, моли Вероника Имова от Съдийската гилдия.

Цялото му държание е ориентирано към постигането на съответна политическа цел. Инструментариумът на наказателния развой се употребява като нападателно средство за реализиране на политически цели, уточни ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова.

Разочарован съм от държанието на господин Гешев. Казвам ви го напълно искрено. Според мен един основен прокурор би трябвало да има друго държание, разясни Огнян Дамянов от Прокурорската  гилдия.

Решението на Висш съдебен съвет се изпраща неотложно на президента, който би трябвало да издаде Указ за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста „ основен прокурор ”.

Държавният глава обаче има право да откаже.

До момента обвинител номер едно е сезирал Конституционния съд, че този състав на кадровия орган е с изминал мандат и не може да взема решение за освобождението му.

Делото още не е позволено, то е формирано, само че не е позволено, не е съображение за президента да спре процедурата. Още повече, не мисля, че е годно основанието, при висящо дело в Конституционния съд, да се стопира сходна процедура, акцентира правосъдният министър.

Гешев напусна съвещанието още по обяд поради пътешестване до Страсбург, където ще бъде изслушан в Европарламента по тематиката „ Барселонагейт ” и кюлчетата със злато.

Вярвам в сътрудниците си, в правосъдната власт, в членовете на Висшия правосъден съвет, че няма да влязат в политическия график – графикът, може би, на Делян Пеевски и Бойко Борисов, разясни основният прокурор.

В четвъртък се чака Гешев да направи изказване пред нацията през ефира на публичната телевизия.

В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха.

То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май.

Второто предложение е поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е „ ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР