Главният прокурор е внесъл в деловодството на парламента искане за

...
Главният прокурор е внесъл в деловодството на парламента искане за
Коментари Харесай

Гешев поиска имунитета на Борисов по Барселонагейт, докато ГЕРБ и ПП/ДБ договарят кабинета

Главният прокурор е внесъл в деловодството на Народното събрание искане за събаряне на имунитета на народния представител Бойко Борисов. Това разгласи прокуратурата в петък следобяд, до момента в който в Народното събрание се водеха договаряния за оскончателния състав на бъдещото държавно управление сред ГЕРБ и ПП/ДБ. Свалянето на имунитета е належащо, с цел да бъде притеглен Борисов като обвинен, както и с цел да бъдат осъществени други дейности по следствието, се споделя в.Искането е по предложение на Софийската градска прокуратурата (СГП) по отношение на делото " Барселонагейт ". Още във вторник, за което са събрани доказателства за закононарушение на пари, осъществено от Борисов. " От доказателствата, събрани в хода на досъдебното произвеждане, може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица, добити вследствие на осъществено закононарушение, средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина ", се споделя в известието на прокуратурата.

Главният прокурор е внесъл в деловодството на Народното събрание искане за събаряне на имунитета на народния представител Бойко Борисов. Това разгласи прокуратурата в петък следобяд, до момента в който в Народното събрание се водеха договаряния за оскончателния състав на бъдещото държавно управление сред ГЕРБ и ПП/ДБ. Свалянето на имунитета е належащо, с цел да бъде притеглен Борисов като обвинен, както и с цел да бъдат осъществени други дейности по следствието, се споделя в.

Искането е по предложение на Софийската градска прокуратурата (СГП) по отношение на делото " Барселонагейт ". Още във вторник, за което са събрани доказателства за закононарушение на пари, осъществено от Борисов. " От доказателствата, събрани в хода на досъдебното произвеждане, може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица, добити вследствие на осъществено закононарушение, средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина ", се споделя в известието на прокуратурата.

Миналата седмица прокуратурата организира серия от показни разпити по този проблем, като се стартира със самия Бойко Борисов, Ивайла Бакалова, предприемачите Валентин Златев и Александър Сталийски. Това се случва откакто прокуратурата държа това следствие " на трупчета " повече от три години, а преди този момент влачи инспекцията от 2018 година, когато каталунското издание " Периодико " заяви за локално следствие на възможна връзка на българския министър председател Бойко Борисов с хипотетична скица за пране на пари - къща в Барселона на името на манекенката Борислава Йовчева.

Ден по-късно Бойко Борисов съобщи обществено, че няма да си даде имунитета, тъй като съгласно него това искане явно е обвързвано с опит за сформиране на държавно управление сред първите две сили. " Аз платих цената със правосъдната промяна ", съобщи водачът на ГЕРБ в сряда.
Реклама
Ако Борисов не се откаже самичък от имунитета, окончателното решение ще бъде взето с гласоподаване в пленарната зала, откакто настояването бъде разисквано от комисия, която би трябвало да предложи решение. От записа на диалога на партийната колекция на " Продължаваме промяната ", огласен от Радостин Василев в края на предходната седмица, излиза наяве, че в обединението ПП/ДБ считат, че въпросът дълго може да се отбива със съставянето на комисия, най-малко до момента в който престанат опитите на прокуратурата да употребява наказателните каузи като форма на политически напън.

Главният прокурор Иван Гешев от много време насам косвено заплашва Борисов с делото " Барселонагейт " като го напомня всякога, когато се почувства заплашен от правосъдна промяна и промяна на прокуратурата. Преди две седмици на брифинга, на който скъса оставката си, Гешев съвсем в прав текст съобщи, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов натиска за преустановяване на това дело. На собствен ред пък Сарафов съобщи, че следствието " Барселонагейт " неслучайно се държи " на трупчета ", с цел да се рекетират политиците.

Междувременно, в четвъртък стана ясно, че към този момент Иван Гешев няма да желае имунитета на другия народен представител на ГЕРБ - Делян Добрев, за който по-рано беше направено такова предложение. Прокуратурата заяви, че Гешев е върнал на СГП настояването за събаряне на имунитета му, тъй като не било задоволително стимулирано и не е съпроводено с нужния размер материали, даващ съображение за сезиране на Народното събрание с искане за такава процедура.
Свързани публикации Операция " Частично чисти ръце " 2 юни 2023, 06:25 Адв. Даниела Доковска: Държавата е мафиотизирана в юридическия смисъл на това разбиране 2 юни 2023, 06:17 Гешев отново протака процедурата за отстраняването му, Румен Радев пусна закона с новите правила 1 юни 2023, 16:01 Политическите драми - какво и за какво се случва 1 юни 2023, 06:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР