Главният прокурор е имал законно право да огласи информацията от

...
Главният прокурор е имал законно право да огласи информацията от
Коментари Харесай

Димитър Узунов: Имунитетът на президента не е абсолютен

Главният прокурор е имал законно право да огласи информацията от СРС, уточни някогашният представляващ Висш съдебен съвет Димитър Узунов предаването „ Тази заран “ във връзка проблема с президента Румен Радев и популяризира от прокуратурата телефонни записи, за които се твърди, че са с евентуално негово присъединяване. Това стана откакто основният прокурор Иван Гешев попита Конституционния съд по кое време може да проверява президента и какво значи „ държавна измяна “.

Президентът не може да бъде подслушван, той има имунитет според Конституцията, само че имунитетът му не е безспорен, уточни Димитър Узунов. По думите му против президента може да бъде формирано наказателно гонене, при нарушение на Конституцията и при държавна измяна.
Гешев заприказва за есемес предложения от президентството и позвъняване от Златев (ОБНОВЕНА) От "Дондуков " 2 подчертаха, че основният секретар на Румен Радев не е търсил основния прокурор поради запитването до Конституционен съд за президентския имунитет
Според Димитър Узунов задачата е да се отклони вниманието от директната тирада на участниците в разговора в записа, като се задават въпроси имал ли е право основният прокурор Иван Гешев да разгласява тези данни. Главният прокурор изцяло законосъобразно е дал опция българската общност да чуе в директна тирада участниците в разговора, означи Узунов.

„ Когато основният прокурор направи запитване, президентът изиска основният прокурор да разгласи претекстовете за настояването. Нито президентът, нито Конституционният съд имат право да желаят от основния прокурор да изложи претекстове “, разясни Димитър Узунов.

„ Чувам, че се изкарва тезата, че прокуратурата дава отговор за това, че президентът Румен Радев желае промени в Конституцията към избора на нов основен прокурор. Не имам вяра да е по този начин. Аз мога да изкарам тезата, че президентът желае да назначава шефа на КПКОНПИ, с цел да спре това следствие. Не настоявам, че е по този начин, само че ето ви една теза “, уточни още той.
Подслушани диалози: Конфликтът сред Радев и Гешев навлезе в нова фаза (ОБЗОР) Прокуратурата проверява събитията към инспекция на КПКОНПИ против Десислава Радева
Спорен Димитър Узунов се бяга от това какво споделят участниците в диалога, а се подчертава върху това дали основният прокурор е имал право да разгласи информацията от СРС.

„ Не знам дали това ще помогне на следствието, само че хората схващат какво се приказва и каква теза се застъпва. Един военачалник – лейтенант умува и изяснява по какъв метод ще се саботира активността на един значим държавен орган “, изясни той.

Според него процесите сега у нас са доста близки до тези в Румъния по времето на Лаура Кьовеши.

„ Този кръг лица и политически партии, които в този момент хвърлят огън и жупел по основния прокурор, те преди две години от заран до вечер ни продънваха ушите какъв брой е сполучлив румънският модел и по какъв начин би трябвало да бъде пренесен на българска територия. Тя разсече политическия хайлайф в Румъния “, напомни Димитър Узунов.
Началникът на кабинета на президента: Разпространените записи са с доста условности Междуинституционалната война у нас се разраства, сподели Калоян Методиев
„ Много е забавна историята с Траян Бъсеску. Всички негови близки са с неоправдателна присъда. Въпросът е какво става при неспазване на законите от страна на президента? “, попита някогашният представляващ Висш съдебен съвет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР