Главният прокурор е дал обяснения пред прокурор от Върховната касационна

...
Главният прокурор е дал обяснения пред прокурор от Върховната касационна
Коментари Харесай

Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор за списъка с имена на Петков

Главният прокурор е дал пояснения пред прокурор от Върховната касационна прокуратура по листата с имена, представени от Кирил Петков по време на ексклузивен брифинг през вчерашния ден. Това излиза наяве от изявление на Иван Гешев за Българската телеграфна организация от днешния ден. Той изясни, че по време на срещата с премиера предходната седмица Петков е прочел лист с имена, част от които са били упоменати и през вчерашния ден.



„ Днес ми беше снето пояснение от прокурор от ВКП, който прави инспекция, и заявих всички известни условия по отношение на казаното от премиера. Сигурен съм, че той ще направи същото и ще съблюдава българските закони. Надявам се, че ще показа цялостния лист, който стартира да ми чете от телефона си “, разгласи основният прокурор.



По време на разпита Гешев е декларирал пред прокурора, че описът с имена и прякори е доста по-голям от упоменатите на вчерашния брифинг.

На въпрос какво е наложило провеждането на срещата с Петков по искане на Гешев в предишния петък обвинител номер 1 отговори, че повода е „ желанието на прокуратурата и дълбокото ни схващане, че е належащо взаимоотношение сред правосъдната и изпълнителната власт, с цел да се реализиран резултатите, които българското общество чака от нас “.

„ Изключително съм признателен на премиера Кирил Петков за проявеното схващане, както и на извършената среща с него, по този начин и на вчерашната му конференция, че изпълнителната и правосъдната власт следва да си взаимодействат в сходство с пълномощията им “, разясни Гешев. По думите му Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването водят война против прокуратурата, като сподели, че тя е „ контрапродуктивна и не е в полза на българските жители “. „ Затова изразихме в Европейския парламент опасенията на прокуратурата за върховенството на закона у нас и за действителен декаданс, който ни връща към равнища от преди приемането ни в Европейски Съюз “, сподели още основният прокурор.

Той напомни и позицията си срещу закриването на спецмагистратурите. Кирил Петков е на противоположното мнение.

Междувременно през днешния ден Конституционният съд единомислещо реши, че правосъдният министър може да желае предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, както и на ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Конституционен съд се базира на член 130в,  т. 3 от Конституцията, където написа, че министърът на правораздаването може да назначава, покачва, намалява, реалокира и освобождава от служба съдии, прокурори и следователи.

След произнасянето на Конституционен съд в мнение на формалната страница на прокуратурата във Фейсбук представителят Сийка Милева сподели, че прокуратурата не разяснява решения на съда, само че акцентира, че става дума не за „ кардинален метод, а за лична политическа офанзива от страна на представители на изпълнителната власт “.

Развитие по сюжетната линия от срещата Гешев-Петков, извършена предишния петък очевидно следва и на следващия ден, откакто в ранния следобяд през днешния ден стана ясно, че Кирил Петков е свикан по надлежния ред да се яви във ВКП и да показа листата с имената, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност у нас. По време на брифинга, който министър председателят даде нощес в отговор на известието на прокуратурата, че ще бъдат призовани дружно с шефа на кабинета му Лена Бориславова, се разбра, че служителят, който би трябвало да му връчи призовката пристигнал в Министерски съвет, само че си тръгнал без да извърши задачата, тъй като му било подредено по телефона да не го прави пред медиите. От ВПК излязоха с конкретизиране, че през днешния ден по обед призовката за Петков е била връчена на основния секретар на Министерски съвет, което значи, че процедурата е изпълнена и Петков е свикан постоянно, т.е. чака се на следващия ден, по някое време да посети прокуратурата. Точният час към момента не е прочут.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР