Главният прокурор е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна

...
Главният прокурор е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна
Коментари Харесай

Гешев дал обяснения пред прокурор по повод цитирания от премиера Петков списък с лица

Главният прокурор е дал пояснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура във връзка листата с лица, представен от премиера. В изявление за Българска телеграфна агенция Гешев изясни, че на срещата с премиера предходната седмица Петков е прочел лист имена, част от които през вчерашния ден са били упоменати на конференцията в Министерски съвет от самия Петков.

Гешев уточни, че повода за срещата му с премиера е желанието на прокуратурата за взаимоотношение сред правосъдната и изпълнителната власт.

Само по този начин могат да се реализиран желаните резултати от обществото в битката с престъпността. Затова войната, която водят Министерство на вътрешните работи и министерство на правораздаването против прокуратурата, с изключение на в несъгласие с съществени конституционни правила е контрапродуктивна и не е в полза на българските жители, сподели Гешев.

Той разяснява и решението на Конституционния съд от през днешния ден, съгласно което министърът на правораздаването може да инициира процедура за премахване на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор при избрани условия: "Ако бъде импортирано ново искане в Пленума на Висшия правосъден съвет за отстраняването на основния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че задачата на всичко това не е кардинална и не касае така наречен промяна, а задачата е лична, касае личността на основния прокурор и се надявам да не е някаква персонална политическа вендета ".

Ето и цялото изявление:

- Кое наложи провеждането на срещата с премиера, която е била по Ваше предпочитание?

- Причината за срещата е желанието на прокуратурата и дълбокото ни схващане, че е належащо взаимоотношение сред правосъдната и изпълнителната власт, с цел да се реализиран резултатите, които българското общество чака от нас - повече правдивост, и че без това взаимоотношение резултати няма да има в битката с престъпността. Интерес от това ще имат хората, които нарушават закона.

Изключително съм признателен на премиера за проявеното схващане, както и на извършената среща с него в понеделник, по този начин и на вчерашната му конференция, че изпълнителната и правосъдната власт следва да си взаимодействат в сходство с пълномощията им. От дълго време прокуратурата припомня, че това е обвързване. Само по този начин могат да се реализиран желаните резултати от обществото в битката с престъпността. Затова войната, която водят Министерство на вътрешните работи и Министерство на правораздаването против прокуратурата, с изключение на в несъгласие с съществени конституционни правила е контрапродуктивна и не е в полза на българските жители.

- Като казвате Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването имате поради Кабинета като цяло или единствено тези две ведомства в частност?

- Само тези две институции в частност все още. Затова изразихме в Европейския парламент опасенията на прокуратурата за върховенството на закона у нас и за действителен декаданс, който ни връща към равнища от преди приемането ни в Европейския съюз. Наблюдаваме със угриженост по какъв начин вследствие на политически и личен напън и офанзиви против правосъдната власт и обособени магистрати, заобикаляне и нарушение на законите, неналичието на взаимоотношение и нарушен разговор сред институциите се връщат типове престъпност, за които считаме, че сме постигнали очевидно положителни резултати досега. Тук не е належащо да показвам телефонните измами, кражбите, грабежите, тъй като това е очевидно за българската общност. Затова и поздравявам желанието за разговор и взаимоотношение, изразено от Петков.

- Кое Ви накара да му изпратите призовка за разпит и това ли е формата на разговор сред двете институции, за който говорите?

- Главният прокурор не изпраща призовка.

- Имах поради прокуратурата...

- Главният прокурор не организира следствия, нито дава инструкции на прокурорите съгласно българското законодателство. Като всеки български жител съм извършил задължението си да уведомя за осъществено закононарушение и в частност предоставената ми от информация за лица, които съгласно него са причинители на съществени престъпни и стопански закононарушения. Днес ми беше снето пояснение от прокурор от ВКП, който прави инспекция и заявих всички известни условия по отношение на казаното от премиера. Сигурен съм, че той ще направи същото и ще съблюдава българските закони. Надявам се, че ще показа цялостния лист, който стартира да ми чете от телефона си, тъй като огромна част от имената и прякорите не бяха упоменати на вчерашната конференция.

- Тоест очаквате прокуратурата да чуе повече неща от премиера на този разпит?

- Не знам какво ще съобщи министър председателят. Аз знам какво съм чул и какви пояснения съм дал пред прокурор. Това, което съм споделил е, че описът с имена и прякорите са доста повече, като считам, че този лист е повърхностен, тъй като за жалост го прекъснах и обясних някои законови разпореждания.

Имам единствено една забележка. Не е добър знак чиновник на прокуратурата, който извършва служебните си отговорности да бъде държан в продължение на часове от асистентката на господин Петков без да може да си свърши работата. Трябва да демонстрираме дължимото почитание към всеки български жител, без значение дали е призовкар, прокурор или министър. Затова приканвам за взаимоотношение сред институциите и опазване на престижа им в полза на българските жители. Обнадежден съм, че се появява към този момент схващане за всичко това от изпълнителната власт и персонално от господин Петков.

- Колко по-голям е описът от лица и прякори, който министър председателят Ви прочете на срещата, по отношение на този, който цитира през вчерашния ден на брифинга?

- Не мога да кажа. Предполагам, че министър председателят ще съблюдава по същия метод закона, по който аз съм го спазил и ще изясни и съобщи всички лица, които счита, че са в този лист и са причинители на закононарушението

- Реципрочно на това, министър председателят изиска от Вас отговори по някои знакови следствия, цитира и имена, говореше с прякори?

- По всички публично значими случаи, посочени през вчерашния ден, неведнъж сме уведомили обществото, информацията е обществена на уеб страницата на прокуратурата. Ние не разкриваме закононарушения. Ако изпълнителната власт разполага с данни за банкови заеми, да вземем за пример, чакаме да да бъдат предоставени тези данни на прокуратурата. Защото прокуратурата за разлика от Българска народна банка няма пълномощия да реализира банков контрол. Задължение на изпълнителната власт и главно на Министерство на вътрешните работи е да разкриват закононарушения. След това следва да бъде известена прокуратурата, с цел да притегли към наказателна отговорност откритите лица. Ако господин Петков даде нови данни, които досега не са предоставени на прокуратурата, наблюдаващите прокурори ще създадат инспекции. Тук е изключително значима работата на профилираната прокуратура. И това споделих пред премиера. Надявам се, че ще бъде употребен капацитетът на тези готови хора, би трябвало ясно да се каже, че тяхната работа е приветствана и извънредно одобрявана от интернационалните ни сътрудници и институции.

- Но стана ли ясно на срещата Ви с Петков, че се върви към осъществяване на коментираното на експертните препоръки след изборите и записано в съдружно съглашение закриване на спецмагистратурите?

- Господин Петков изрази твърдото си разбиране, че ще бъдат закрити профилираните структури, която цел аз не споделям. И прокуратурата не я споделя. И се надявам, че няма да се случи защото това е от компетентността не на Министерски съвет, а на Народното събрание. Искрено се надявам, че закриването на КПКОНПИ и спецправосъдието, тъй като това е така наречен правосъдна промяна съгласно някои депутати, не е задачата да се решат проблемите и делата на хора, които вие, публицистите, наричате олигарси и да се освободят замразените техни към 3 милиарда лв.. Надяваме се на необятен професионален спор с присъединяване на представители на европейските институции, а не на "промени на мрачно ". В противоположен случай вредите за българските и страната, в това число и в интернационален аспект, ще са извънредно съществени. Сигурен съм след срещата си в Брюксел.

- Конституционният съд единомислещо одобри, че министърът на правораздаването може да прави предложение до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор при тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Каква е Вашата позиция и мислите ли към този момент за защитна тактика?

- Решенията на съда не се разясняват. Ако бъде импортирано ново искане в Пленума на Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Но би трябвало ясно да кажа, че задачата на всичко това не е кардинална и не касае така наречен промяна, а задачата е лична, касае личността на основния прокурор и се надявам да не е някаква персонална политическа вендета.

- Кой стои зад тази вендета?

- Мисля, че това би трябвало да е ясно на всички български жители, които четат разнообразни изявления.

- Вашият прочит?

- Моят прочит е явен, като на българските жители...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР