Главният продуцент на БНТ Роберт Ковачев, който е дългогодишен служител

...
Главният продуцент на БНТ Роберт Ковачев, който е дългогодишен служител
Коментари Харесай

БНТ уволни главния си продуцент Роберт Ковачев


Главният продуцент на Българска национална телевизия Роберт Ковачев, който е дълготраен чиновник на публичната телевизия, е скъсен от там без каквито и да е пояснения. Новината се разчу във вторник и бе доказана от генералния шеф Константин Каменаров. Tой съобщи, че решението е взето от Управителния съвет на Българската национална телевизия, а задачата е усъвършенстване работата й, написа Mediapool.

Освен Роберт Ковачев, който е основен продуцент " Вътрешна телевизионна продукция " в Българска национална телевизия, скъсен от служба е и ръководителят на индустриален център " Реализация – Информация " Васил Николов.

Ковачев разяснява сбито пред Mediapool, че никой не му е съобщил претекстовете, с които го махат. " Връчиха ми заповед за редуциране без претекстове ", сподели той. И добави: " Аз съм основен продуцент на вътрешните продукции в Българска национална телевизия и като подобен, осъзнавам доста добре, че мога да не се нравя на управлението, а то е в правото си да си подбере екип ",

Претенцията на Ковачев обаче е, че " казусът е честен ", тъй като след толкоз години работа в Българска национална телевизия не са му казани аргументите за съкращението му. Продуцентът получил сбито пояснение от страна на програмният шеф на Българска национална телевизия 1 Емил Кошлуков, че " по този начин е решил Управителният съвет ".

 

Не е ясно каква позиция е заел по проблема генералният шеф Константин Каменаров. През ноември м.г., малко откакто встъпи в служба, той се изрече със суперлативи за " История.BG " – една от значимите вътрешни продукции на Българска национална телевизия, осъществени под управлението на Роберт Ковачев. " За миналите пет години " История.BG " се трансформира в един от значимите и разпознаваеми планове на Българска национална телевизия. Форматът потвърждава, че не праймтаймът основава предаването, а таман противоположното. Горд и благополучен съм, че има такова предаване ", сподели тогава Каменаров във връзка петата годишнина на предаването.

Съкращаването на Ковачев идва на фона на идното след няколко дни дело в Софийски градски съд, където Константин Каменаров обажва присъда за шофиране в нетрезво положение. Ако Софийски градски съд удостовери решението на по-долната инстанция той няма да има право да заема поста общоприет шеф на Българска национална телевизия, защото поради присъдата той би бил в несъответственост. 

Съкращението на Ковачев обаче основава и юридически проблем на Българска национална телевизия. Като създател на предаването " Референдум " той го е записал в сдружението за групово ръководство на права " Филмаутор ". Самият той обаче не знае какво следва за публичната телевизия откакто " към този момент няма достъп до продукта си ".

 

В началото на декември новоизбраният общоприет шеф на Българска национална телевизия Каменаров назначи за програмен шеф на Българска национална телевизия с пълномощия да дава отговор за четирите й стратегии Надя Костова. Тя също като програмният шеф на БНТ1 Емил Кошлуков е дълготраен кадър на банкрутиралата ТВ7, където отговаряше за програмното наличие.

Константин Каменаров сподели същата поредност и при подбора на Управителен съвет на публичната телевизия. В него влязоха Валери Запрянов, който бе ръководител на Българския медиен съюз, сплотяващ печатните медии, близки до Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. През 2014-2015 година Запрянов стана съучастник с Тошо Тошев в " Обединени свободни медии " и през тази компания двамата издаваха в. " Преса " и сп. " Тема ".

 

Малко след банкрута на КТБ стана ясно, че банката на Цветан Василев е наливала пари в огромна част от българските вестници през кухи компании, в това число и в сдружението, издател на " Преса " и " Тема ". Впоследствие против " Обединени свободни медии " бе заведена молба за оповестяване в несъстоятелност и двете издания стопираха да излизат.

В Управителния съвет на Каменаров влезе и Зина Трифонова, която бе юрист на НУРТС - сдружението, което ръководи активността на цифровите мрежи, така наречен мултиплекси и чиято благосъстоятелност бе обвързвана с Цветан Василев. Мултиплексите излъчват стратегиите на ефирните малките екрани в България - " Нова ", бТВ и Българска национална телевизия. След като Цветан Василев изгуби надзор върху сдружението, Зина Трифонова последователно се отдръпна от НУРТС и сътвори лична адвокатска адвокатска фирма.

Най-младият член на управителния съвет на Българска национална телевизия е Антон Андонов. Той е работил като публицист, редактор и сценарист. Участвал е в реализация на планове на продуцентски къщи като " Междинна станция " на Андрей Арнаудов и Иван Христов и " Ноу фрейм медиа " на Виолета Сечкова (приятелка на близкия до премиера Александър Сталийски) и Емил Кошлуков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР