Хавай започва разследване за справяне с горски пожари, тъй като броят на жертвите нараства до 67

...
Главният правен служител на Хаваите каза в петък, че започва
Коментари Харесай

Главният правен служител на Хаваите каза в петък, че започва разследване за справянето с опустошителните горски пожари, които убиха най-малко 67 души в щата тази седмица, докато критиките нарастват към официалния отговор.

Съобщението дойде, когато на жителите на Лахайна беше разрешено да се върнат в града за първи път – повечето откриха, че домовете им са превърнати в пепел и дори малцината късметлии бяха ядосани от чувството за изоставеност.

„Всичко е беше кокосова тел", каза Уилям Хари, имайки предвид система от слухове.

"Един човек е чул, после е казал на друг, но това не е официална информация. Те не идват тук и не обясняват нищо."

Друг мъж , който не пожела да бъде назован, каза пред АФП, че се чувства така, сякаш е бил оставен да се оправя сам.

„Къде е правителството? Къде са те?“ той се ядоса.

„Това е лудост. Не можем да се движим свободно, не получаваме подкрепа, сега чухме за грабежи.“

Главният прокурор на Хаваите Ан Лопес каза, че нейната служба ще проучи " вземане на критични решения и постоянни политики, водещи до, по време и след горските пожари на Мауи и Хавайските острови тази седмица."

"Моят отдел се ангажира да разбере решенията, които са били взети преди и по време на горските пожари и да споделя с обществеността резултатите от този преглед."

Съединение

За някои от тези, които успяха да се върнат в Лахайна, имаше въодушевление, когато през сълзи се свързаха отново със съседите, за които се страхуваха, че може да не са се измъкнали живи.

„Успяхте!“ — извика Чайна Чо, докато прегръщаше Амбър Лангдън сред руините. „Опитвах се да те намеря.“

За някои от най-щастливите имаше радост – макар и смекчена от мащаба на трагедията, която се брои сред най-лошите природни бедствия, засегнали щата Хавай.

„Току-що не можех да повярвам", каза Кийт Тод пред AFP, след като намери дома си непокътнат.

"Толкова съм благодарен, но в същото време е толкова опустошително."

64-годишният Тод откри къщата си и тази на съседа си къщата е недокосната, а слънчевите му панели осигуряват електричество на хладилника, който все още разпределя лед при поискване.

Но дори онези малцина, чиито домове все още изглеждаха обитаеми, бяха предупредени, че може да не са в безопасност.

„Някои структури в Водната система на Лахайна е била унищожена от пожара... Тези условия може да са причинили вредни замърсители, включително бензен и други летливи органични химикали (ЛОС), да навлязат във водната система", казаха от водния отдел на Мауи.

"Като предпазна мярка. ..(ние) съветваме жителите да не използват чешмяната вода за пиене и готвене до второ нареждане."

„Боли"

Някои от тези, които успяха да се върнат в Лахайна, се лутаха в смаяно мълчание опитвайки се да поеме огромността на разрушението.

Антъни Ла Пуенте каза, че шокът от намирането на дома му изгорен до нищо е бил дълбок.

„Гадно е да не можеш да намериш нещата, с които си израснал, или нещата спомняте си", каза той пред АФП за къщата, в която е живял от 16 години.

"Единственото, което мога да кажа, е, че боли. Това ви натоварва емоционално“, каза 44-годишният мъж.

Ла Пуенте копае из все още топлата пепел на дома си, избирайки чаша Starbucks, която е оцеляла, но отчаян от загубата на незаменими неща, като спомени за покойния му баща.

„Бях опаковал вещите на баща ми“, надявайки се да ги подредя в някакъв момент, каза той. 

Но това никога няма да се случи.

„Сега го няма.“< h2>Трупни кучета

Потвърденият брой нарасна до 67 в петък, надхвърляйки броя на хората, убити при цунами, ударило Големия остров през 1960 г. 

„Без съмнение ще има още смъртни случаи. В крайна сметка не знаем колко ще са се случили“, каза губернаторът Джош Грийн.

Екипи от Хонолулу пристигнаха на Мауи заедно с екипи за търсене и спасяване, оборудвани с трупни кучета K-9, каза окръг Мауи.

Пожарникарите са били продължават да гасят огнища и да ограничават горските пожари в Лахайна, като екипът на AFP вижда пламъци в града.

Началникът на полицията в окръг Мауи Джон Пелетие каза в четвъртък, че до 1000 души може да са в неизвестност, но подчерта, че това не означава, че са изчезнали или мъртви.

Комуникациите в западната част на острова остават трудни и Пелетие каза, че много от тези, чието местонахождение не е известно, може просто да са извън обсега.

Пожарите следват друга крайност метеорологичните явления в Северна Америка това лято, с рекордни горски пожари, които все още горят в цяла Канада, и голяма гореща вълна, изгаряща югозападната част на САЩ.

Европа и части от Азия също претърпяха високи температури, с големи пожари и наводнения, причиняващи опустошения.< p>(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР