Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и ръководителят на

...
Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и ръководителят на
Коментари Харесай

Facebook и Twitter дадоха показания пред Сената

Главният действен шеф на Фейсбук Шерил Сандбърг и ръководителят на Twitter Джак Дорси бяха изслушани в Сената на Съединени американски щати. Политиците желаеха от тях гаранции, че няма да позволен "външна интервенция " на техните платформи по време на акцията за идните избори за представители на американския Конгрес, които ще се проведат през ноември.

Сандбърг и Дорси приказваха пред Комисията за разузнаване към Сената съвсем година откакто фирмите им оповестиха пред същите тези законотворци, че Русия е употребила подправени сметки, с цел да популяризира "разединяващи " политически послания по време на президентските избори през 2016-а, извоювани от Доналд Тръмп.

"Прекалено постепенно установихме намесата и прекомерно постепенно реагирахме. Това беше наша неточност. Намесата бе изцяло неприемлива. Това оскверни полезностите на нашата компания и на страната, която обичаме. Ние сме по-решителни от нашите съперници и ще продължим да се борим ", съобщи Шерил Сандбърг.

Джак Дорси от Twitter също уточни, че компанията не е била готова за проблемите, които след това е открила. Той даде образец с "армия от тролове ", която е тормозила потребителите на обществената мрежа посредством агитация, подправени сметки, дезинформация, създали обществената среда "нездравословна ".

"Необходимите промени няма да бъдат бързи и лесни. Но през днешния ден ние поемаме ангажимент пред хората и пред комисията, че ще създадем промени по транспарантен метод ", добави Дорси.

Председателят на Комисията за разузнаване сенаторът Ричард Бър съобщи при започване на чуването, че в последните години за всички е станало ясно какъв брой уязвими са обществените мрежи пред корупцията и зловредната приложимост. Бър означи, че от ден на ден непознати страни употребяват продуктите на Фейсбук и Twitter, с цел да оформят и манипулират политическите възгледи на американците.

Според законотворците и ръководителите на фирмите и Русия, и Иран са се намесвали по този метод по време на президентските избори, а Фейсбук, Twitter и Гугъл са изтрили стотици подправени сметки, свързани с двете страни през последния месец.

"И двете компании направиха много, демонстрираха почитание и осъзнаха опасността. Лошите вести са, че към момента има прекомерно доста работа. Скептичен съм, че ще съумеете да се справите с това предизвикателство сами. Конгресът ще би трябвало да се намеси. Ерата на "Дивия запад " в обществените медии завършва. Какво ще вършим оттук нататък е един отворен въпрос ", заключи сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър.

В отговор Шерил Сандбърг увери, че Фейсбук ще наеме повече хора, които да преглеждат наличието в обществената мрежа, и ще влага повече пари за изкуствен интелект, който да открива подправени сметки. Джак Дорси пък подчертава, че Twitter ще създаде система, която да следи "автоматизираните профили ", по-известни като ботове, само че призна, че каквато и да бъде системата, надали тя ще може да улови всички такива сметки.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР