Главният изпълнителен директор Тиам заявява, че не е знаел за

...
Главният изпълнителен директор Тиам заявява, че не е знаел за
Коментари Харесай

Шефът на Credit Suisse напуска заради шпионския скандал в банката

Главният изпълнителен шеф Тиам декларира, че не е знаел за следенето на някогашни сътрудници

Втората по величина швейцарска банка беше наранена от разрастваща се рецесия, когато стана известно, че следи свои чиновници. Шпионският скандал, обвързван със следене на чиновници в швейцарската банка Credit Suisse, докара до оставката на основния изпълнителен шеф Тиджан Тиам. Тя е била призната от борда и той ще бъде сменен на поста от Томас Готщайн, който оглавява швейцарското поделение на банката, оповестява Reuters. Съветът на шефовете на банката заяви в петък, че ръководителят Урс Ронер има поддръжка да приключи мандата си, който завършва през април следващата година. Сериозни акционери бяха поискали оставката на Ронер.

Борбата за власт

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Със промяната наподобява, че битката за власт в банката завърши. Според известието на финансовата институция Тиам ще се отдръпна след представянето на годишните финансови резултати идващия четвъртък. Главният изпълнителен шеф декларира, че не е знаел за следенето на някогашни сътрудници. " Без подозрение това навреди на Credit Suisse и докара до неустановеност и страдалчество. Съжалявам за случилото се - в никакъв случай не трябваше да става ", споделя в известие Тиам.

Втората по величина швейцарска банка беше наранена от разрастваща се рецесия от септември предходната година - тогава нейният някогашен водещ управител Икбал Хан, минал на работа в конкурентната UBS, влиза в спор с частен детектив, който е следял него и брачната половинка му в центъра на Цюрих.

След следствие стана ясно, че следеното е било разпоредено от основния действен шеф Пиер-Оливие Буе. Тогава Credit Suisse заяви, че Буе поема отговорността по въпроса и банката приема незабавната му оставка.

В швейцарските медии обаче незабавно се появиха информации, че шпионската акция е подредена от върха, от самия основен изпълнителен шеф Тиджане Тиам. Съществуват и подозрения за формалния претекст, тъй като сред Хан и Тиам е имало спор на персонална основа, стигнал съвсем до разпра по време на вечеря във вилата на Тиам при започване на предходната година. Малко преди Коледа различен случай за наблюдаване в банката стана обществен, което докара до ново следствие. Швейцарският финансов регулатор води лично следствие на случая.

Шпионският скандал провокира битка за власт сред Тиам и ръководителя на управителния съвет Ронер. Въпреки отбраната от солидни акционери натискът върху Тиам очевидно е бил прекомерно огромен и е довел до решението му да се отдръпна. В известието на банката от петък Тиам е представен, че се е съгласил с управителния съвет да напусне. " Гордея се с постигнатото от екипа ми през моето време в банката. " Въпреки спора Ронер похвали изпълнителния шеф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР