Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск загуби ключово дело,

...
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск загуби ключово дело,
Коментари Харесай

Мъск загуби дело за $56 млрд. бонус от Tesla, съдът иронизира галактическите му амбиции

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск загуби основно дело, което може да го принуди да върне големия пакет обезщетения в размер на 56 милиарда $ от Tesla.

Възнаграждението, което компанията му присъжда през 2018 година, беше най-голямото в историята на обществено търгуваните сдружения в Съединени американски щати. Това в действителност трансформира Мъск в най-богатия човек в света.

Съдът в Делауеър, където Tesla e записана, обаче изцяло отхвърля претенциите на Мъск.

Делото против гигантската му отплата беше заведено от акционера в Tesla Ричард Торнета.

Американските бизнес медии даже цитират цели пасажи от правосъдното решение, което безусловно иронизира претекстовете на милиардера.

Съдът съпоставя " срастването " сред Мъск и Tesla с препратки към " Франкенщайн " и с мнения във връзка на желанията му да колонизира Марс.

Съдът упреква борда на шефовете на Tesla, че са пренебрегнали ползите на останалите вложители, с цел да задоволят персоналните хрумвания на Мъск за бъдещето на човешката цивилизация.

" Мъск е стимулиран от амбициозни цели, най-възвишената от които е спасяването на човечеството... Мъск има вяра, че има морално обвързване да насочи благосъстоянието си към колонизирането на Марс и гледа на възнаграждението си от Tesla като средство за финансиране на тази задача. Мъск счита, че има смисъл да отделя време за работата си в Tesla, единствено в случай че тази работа генерира " спомагателни стопански запаси, които може да се употребяват за преобразяване на човешкия живот в мултипланетарен ", написа Каталийн Маккормик.

" Освен че има 21,9% от акциите на Tesla Мъск е парадигматичния " CEO-суперзвезда ", който държи някои от най-влиятелните позиции - основен изпълнителен шеф, ръководител на борда и създател, има плътни връзки с шефовете, които би трябвало да договарят с него от името на Tesla, и господства процеса, който води до одобряването на компенсационния проект от борда. Поне във връзка с тази транзакция Мъск управлява Tesla ", се споделя още в решението.

Тя дава образец с членове на борда, които са " тотално предани " на Мъск, измежду които е някогашният му бракоразводен юрист Тод Марон, човек, който " дължи кариерата си на Мъск и изпитва същинска обвързаност към него ".

Според съда - нито комисията, натоварена с въпроса за възнаграждението на Мъск, нито бордът на шефовете са изпълнили главния си дълг да пазят ползите на акционерите в Tesla, когато са одобрили годишната му награда от 56 милиарда $.

" Всъщност съвсем не може да се открият някакви доказателства, че въобще са водени договаряния с него ", се споделя в правосъдния акт.

" Ответниците настояват, че Мъск има потребност от спомагателни тласъци, с цел да остане в Tesla, тъй като в противоположен случай ще прекарва повече време в SpaceX, където би могъл да извърши галактическите си упоритости да сътвори междупланетарен галактически превоз, да колонизира Марс и вероятно да завоюва още повече пари. Този мотив предизвика различен въпрос: в случай че е толкоз значимо Мъск да бъде подтикван, с цел да обръща повече внимание на Tesla по отношение на останалите си инициативи, за какво не са сложени експлицитни условия за това какъв брой време и сила той е задължен да отделя на Tesla? ", се пита в решението на съда.

Мъск има право да апелира пред Върховния съд на щата, само че в случай че загуби, ще бъде заставен да върне компенсацията, получена от борда през 2018.

Реакцията му в Twitter беше: " Никога не регистрирайте компанията си в Делауеър ". Малко по-късно пусна и анкета, в която пита почитателите си дали да не реалокира Tesla в комерсиалния указател на щата Тексас, където се намира и централата на компанията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР