Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск постави младата си

...
Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск постави младата си
Коментари Харесай

Амбициозната цел на Мъск да продаде 20 млн. електрически коли би струвала стотици милиарди на Tesla

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск сложи младата си компания на нападателен път на разширение, за какъвто никой различен началник на компания от автомобилния бранш даже не си е мечтал. Този път обаче е посипан с дупки и спънки, които могат да отклонят компанията от задачата, пишат Пол Лейнарт и Джоузеф Уайт за.

Дръзката цел на Мъск да продаде 20 милиона електрически транспортни средства през 2030 година е в центъра на обещанието за напредък, обещано на акционерите. Ако бъде осъществено, то ще направи производството на Tesla два пъти по-голямо от това на всеки различен автомобилостроител в историята, отговаряйки за почти 20% от международния авто пазар.

Подобен експоненциален напредък - 13-кратно нарастване по отношение на предстоящите 1,5 млн. транспортни средства, които компанията се надява да продаде през тази година, би коствало стотици милиарди долари, сочи разбор на Ройтерс на финансови документи и прогнозите на Tesla за световното търсене на електрически коли, акумулатори и първични материали за тях.

„ Бих сравнил това с плана „ Манхатън “ през Втората международна война “, разяснява индустриалният специалист Майкъл Трейси от The Agile Group, визирайки създаването на първите нуклеарни оръжия от Съединени американски щати.

Визията на Мъск слага зашеметяващи провокации пред основания в Тексас 19-годишен автомобилостроител, в това число обезпечаването на задоволително акумулатори и сериозни първични материали като литий и никел за доставка на 20 милиона транспортни средства.

Появата на Tesla провокира голям брой промени в автомобилния бранш, само че тази последваща фаза на напредък, в случай че бъде осъществена, ще преначертае промишлеността напълно.

По пътя си към тази цел Tesla ще би трябвало да построи още седем или осем „ гигафабрики “ – приблизително по една година, да вземе дял от всеки съперник и да се трансформира в компания, която е с размера на Volkswagen AG и Toyota Motor Corp взети дружно. Освен това ще се нуждае от към 30 пъти по-голям потенциал от акумулатори, с цел да достави своите фабрики

Цената ще бъде висока: През идващите осем Tesla може да похарчи към 400 милиарда $ или повече за създаване на нови фабрики за произвеждане коли и акумулатори по целия свят и още 200 милиарда $ или повече за създаване или закупуване на акумулатори, в това число разноските за суровините.

Канада, Индонезия, Индия и други държавни управления към този момент лобират за спечелването на идната огромна инвестиция на Tesla, като Мъск към този момент сподели, че тя може да бъде оповестена преди края на годината.

Производството на 20 милиона транспортни средства на година ще изисква от Tesla да усили както личния си потенциал за произвеждане на акумулатори, по този начин и този на своите сътрудници в създаването на акумулатори и доставчиците на суровин

„ В дълготраен проект чакаме да вършим от порядъка на 3000 гигаватчаса или 3 тераватчаса годишно “, съобщи Мъск през вложители през юли. „ Мисля, че имаме положителни шансове да реализираме това преди 2030 година, само че съм доста убеден, че можем да го създадем до 2030 година “, добави той.

Текущият потенциал за произвеждане на акумулатори на Tesla е 100 гигаватчаса.

Според Benchmark Mineral Intelligence, който наблюдава световната промишленост за акумулатори за електрически автомобили, Tesla ще има потребност от 2 млн. тона литий, 1,3 милиона тона никел, 0,2 милиона тона кобалт и 3,5 милиона тона графит, с цел да поддържа произвеждане на 3,0 тераватчаса акумулатори през 2030 година

Това е четири пъти повече литий и никел, два пъти повече кобалт и седем пъти повече графит, в сравнение с цялата промишленост за електрически коли чака да употребява през 2022 година

Benchmark разказва задачите на Tesla за 2030 година като „ доста амбициозни “.

Важно е също по този начин да се означи, че продажбите на Tesla зависят от фактори, които не са под контрола на компанията.

Конкурентните компании оферират повече електрически транспортни средства, с цел да се конкурират с колите на Tesla.

В Китай локални стартъпи като Xpeng Inc, Nio Inc и Li Auto Inc изостават от Tesla по размер на продажбите, само че порастват с бързо движение.

Китайската компания BYD, която продава евтини електрически и хибридни транспортни средства, към този момент се бори с Tesla на международния пазар, до момента в който Ford Motor Co и Rivian Automotive Inc победиха компанията на Мъск на пазара за електрически пикапи -важен нововъзникващ сегмент в Северна Америка.

Майк Трейси е песимистичен във връзка с способността на Мъск да развие световна индустриална мощност през идващите осем години с съвсем два пъти по-голям индустриален потенциал от този на Toyota – най-големият производител на коли в света по размер.

„ Това би било извънредно достижение, като се има поради, че на Toyota и лиши десетилетия, с цел да построи тази дарба “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР