Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман (Sam Altman) предупреди,

...
Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман (Sam Altman) предупреди,
Коментари Харесай

OpenAI възнамерява да напусне Европа, ако бъде приет новия закон за регулация на изкуствения интелект

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман (Sam Altman) предизвести, че компанията може да откаже да дава услуги на европейския пазар в отговор на новия проектозакон за регулацията на изкуствения разсъдък.

В диалог с кореспонденти в Лондон той означи, че има „ огромни опасения “ по отношение на европейския „ Закон за изкуствения интелект„, който е в развой на завършване от парламентаристите. Обхватът на документа неотдавна беше уголемен, с цел да включи разработчиците на по този начин наречените „ основополагащи модели “, т.е. платформи за ИИ, които ръководят услугите като ChatGPT и DALL-E на OpenAI.

„ Детайлите са значими. Ще се опитаме да отговорим на условията, само че в случай че не можем, ще спрем работата в Европа “, цитира „ Файненшъл таймс “ думите на Алтман.

Алтман е угрижен за регламента, който ще класифицира системите ChatGPT като „ високорискови “ и ще изисква от OpenAI да дава отговор на условията за сигурност и бистрота. Компанията ще би трябвало да разкрие мощността на обработка, нужна на моделите на изкуствен интелект, както и данните, употребявани за тяхното образование, в това число материалите, предпазени с авторски права. По-рано OpenAI сама разкриваше този вид информация, само че се отхвърли от тази процедура, защото комерсиалната стойност на разработките ѝ внезапно набъбна – съоснователят ѝ Иля Суцкевер напряко съобщи, че компанията е сбъркала с този метод.

Разкриването на информацията за материалите, употребявани при образованието и тренирането на ИИ, може да провокира поредност от правосъдни каузи от притежателите на авторските им права, а генеративните ИИ системи като ChatGPT и DALL-E в действителност се образоват на огромни количества данни от интернет и огромна част от тях са предпазени с авторски права. Като образец може да се уточни фотографската библиотека Getty Images, която в този момент се пробва да съди Stability AI, разработчик на генератора на изображения Stable Diffusion.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР