Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще получи 98,73 ...

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще получи 98,73

Възнаграждението на Тим Кук в Apple се е увеличило с повече от 500%

Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук ще получи 98,73 милиона $ отплата през фискалната 2021 година на компанията, съгласно документи, оповестена в четвъртък. Разкриването на заплащането идва след една звездна година за Apple, в която регистрира 33% растеж на приходите и повече от 365 милиарда $ продажби, разяснява Бойчо Попов, основен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

Възнаграждението на Кук се е нараснало с повече от 500% спрямо 14,8 млн. $ през миналата година.

Основната заплата на Кук в размер на 3 млн. $ остава непроменена.

По-голямата част от нарастването на проекта за заплащане на мениджъра се генерира от даването на лимитирани акции на стойност 82,3 млн. $. През 2020 година в първия ден на финансовата 2021 година Apple даде на Кук нов дълготраен проект за възнаграждение с акции, които се получават от 2023 до 2025 година, предлагайки му тласък да продължи да извършва длъжността основен изпълнителен шеф през този срок. Кук, на 61 години, се причисли към Apple през 1998 година

През предходната година се навършиха 10 години, откогато Кук пое поста на основен изпълнителен шеф от съоснователя Стив Джобс малко преди гибелта му. „ Това беше удивително десетилетие за Apple и през 2021 година на Кук беше предоставено възнаграждение в акции за първи път, откогато беше нараснал в позицията на основен изпълнителен шеф ", съобщи компанията в подаденото заявление. През това десетилетие акциите на Apple са поскъпнали с повече от 1100%, което е към три пъти повече от нарастването на S&P 500, съгласно подадената информация.

Попов разяснява и спада в международния рандеман на биткойн след размириците в Казахстан и ново дело против Фейсбук.

Целия диалог може да гледате във видеото.

Повече вести от света на технологиите може да намерите

Всички посетители на предаването „ Бизнес старт " може да гледате

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg