Главният изпълнителен директор и основател на Facebook Марк Зукърбърг е

...
Главният изпълнителен директор и основател на Facebook Марк Зукърбърг е
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг изгуби над 6 милиарда долара

Главният изпълнителен шеф и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг е изгубил 6,06 милиарда $, откакто акциите на компанията поевтиняха поради абсурда с приключването на данни на консуматори, заяви Си Ен Би Си.

Котировките на акциите на Facebook спаднаха с до 8 %, откакто се появиха информации през уикенда, че компанията Cambridge Analytica е употребила данни на над 50 милиона консуматори на обществената мрежа без тяхно позволение.

Зукърбърг, дружно с филиали, има над 403 милиона акции на Фейсбук, съгласно Кортни Ю, шеф на отдела за изследвания към компанията Equilar.

Тези акции към момента костват към 68,5 милиарда $.

Въпреки загубата Зукърбърг към момента е четвърти по благосъстояние в света след американския бизнесмен и началник на компанията Amazon Джеф Безос, съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и вложителя Уорън Бъфет.

Кеймбридж аналитика влезе в новините като компанията за разбор на данни, която е работила по рекламите във Фейсбук за предизборната акция на американския президент Доналд Тръмп през 2016 година. Фейсбук блокира събирането на данни от приложението на компанията през 2015 година и разгласи в петък, че приключва работата си с нея поради това, че е излъгала, че е изтрила събраните потребителски данни.

Според следствие на вестниците " Ню Йорк таймс " и " Обзървър " Cambridge Analytica е събрала данните на 50 милиона консуматори на Фейсбук и ги е употребила, с цел да създаде програмен продукт, допускащ да да се въздейства на вота.

Преди няколко години Фейсбук сподели, че Cambridge Analytica е получила данни за консуматори от приложение в обществената мрежа. То предложило възнаграждение на потребителите, с цел да попълнят личностни проби. Приложението било свалено от 270 000 души.

Благодарение на него разработчикът на приложението можел да стигне до разнообразни информации за потребителите, които са го свалили, като да вземем за пример наличие, което те са харесали, и даже да получи информации за техните другари. Така посредством приложението били събрани данни за милиони хора.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР