Главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира

...
Главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: За последните 10 години България има почти нулев растеж на общите инвестиции

Главният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов разяснява в сутрешния блок на " Нова телевизия " класацията, съгласно която Румъния се е оттласнала от дъното, което делеше с България дълги години наред, и по БВП на глава от популацията изпреварва Гърция, Латвия, Словакия, Хърватия, на " една ръка " разстояние е от Полша, на едно ниво с Унгария и Португалия.

" Това не е от последната година. Хубаво е, че обръщаме внимание на това по какъв начин страната ни се доближава до по-богатите. Как се развиваме, по какъв начин догонваме и по какъв начин другите го вършат. Това, че сме претърпяли по-добре рецесията е добра позиция, само че е хубаво да забележим и другите по какъв начин се оправят. В случая Румъния не е първенеца. №1 по догонване е Литва. Тази страна за 21 години е догонила 52 пункта, Румъния към 50, България - 30. Тоест, ние отново сближаваме, само че по-бавно. Това догонване е до междинното равнище на Брутният вътрешен продукт, несъмнено преизчислен през покупателната дарба, т.е. разликата в цените и виждаме всяка страна къде е. Румъния едно, че догонва Испания, само че по-интересното е, че Литва е изпреварила Испания и скоро ще стигне до Италия. Икономическият напредък прелива и в по-високи приходи ", сподели той.

" Растежът идва когато стопанската система е по-конкурентно способна и по-производителна. За последните 10 години България има съвсем нулев напредък на общите вложения. В Румъния растежът е 3,6 % за 10 години, а за последните 5 години е над 5 % действителен растеж. В България е 0, в Литва е 6 %. Ако съпоставим вложенията в България за предходната година в действително изражение като премахнем резултата от инфлацията, те са на процедура равни, даже са по-ниски от тези, които са били 2010 година Трябва да има вложения, няма друго решение. И Румъния и Литва имат доста сериозен действителен растеж и на артикули, и на услуги ", счита специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР