Главният герой на този шедьовър е една от най-отблъскващите фигури

...
Главният герой на този шедьовър е една от най-отблъскващите фигури
Коментари Харесай

Какво се крие зад култовия руски роман на Михаил Лермонтов „Герой на нашето време“?

Главният воин на този шедьовър е една от най-отблъскващите фигури в съветската литература.
ЗАБЕЛЕЖКА: Текстът разкрива елементи от наличието на творбата!
Романът е алманах от къси разкази за чудноват воин, който съгласно създателя е преобразяване на пороците на неговото потомство.
Обобщение
 Илюстрации на В. А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов

Илюстрации на В. А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов „ Герой на нашето време “Свободни източници

Събитията в книгата се развиват в Кавказ при започване на XIX век. Руската империя изпраща войски против разпръснати групи непокорни локални бунтовници.

Въпреки че в центъра на книгата е основният воин – царският офицер Григорий Александрович Печорин, събитията се описват от разнообразни хора.

Григорий Печорин е млад офицер, пратен да служи в Кавказ; образован, просветен, с спорен темперамент, той е отчаян от живота и търси тръпка.

 Илюстрации на В. А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов

Илюстрации на В. А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов „ Герой на нашето време “Свободни източници

Една вечер вижда сляпо момче, запътило се нанякъде, наблюдава го и схваща, че момчето има връзка с контрабандисти. Печорин заплашва да ги издаде, поради което те се пробват да го убият. Опитът се проваля и контрабандистите изчезват, изоставяйки сляпото момче.

След това Печорин отпътува за курорт, където взема решение да завоюва сърцето на младата Мери, просто тъй като му е скучно. Неочаквано някогашната държанка на Печорин се появява в курорта. Героят стартира да се среща с някогашната си държанка, която е омъжена, до момента в който ухажва Мери, с цел да отклони вниманието от връзката си с омъжената жена. Мери се влюбва в Печорин. Негов сътрудник, който е влюбен в Мери, популяризира слуха за любовните похождения на Печорин. Печорин го убива в двубой. Накрая той разрушава сърцето на Мери, като я отблъсква, преди да го заточат в Кавказ поради присъединяване му в дуела.

 Илюстрации на В.А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов

Илюстрации на В.А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов „ Герой на нашето време “Свободни източници

В Кавказ Печорин служи под командването на капитан, с който се сприятелява. Един ден офицерът се влюбва в млада и красива кавказка жена на име Бела. Той подписва договорка с по-малкия брат на Бела: да вземе Бела, а брат му да получи кон, който той откраднал от черкезки въстаник на име Казбек. Бела става държанка на Печорин, само че бързо му омръзва. Така че той стартира постоянно да я оставя сама и разрушава сърцето ѝ.

Докато го няма, войнственият Казбек отвлича Бела и тя е ранена смъртоносно. Момичето умира в ръцете на Печорин. След това Печорин е трансфериран в друга рота.

 Илюстрации на В.А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов

Илюстрации на В.А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов „ Герой на нашето време “Свободни източници

На новото място един от бойните приятели на Печорин взема решение да тества шанса си на съветска рулетка. В опит да потвърди, че ориста съществува и че никой човек не може да почине, до момента в който не пристигна писаният му ден да почине, той допира оръжието до главата си и дърпа спусъка, само че оръжието засича. Печорин е комплициран, тъй като твърди, че вижда „ печата на гибелта “ на лицето на сътрудника си. За всеобща изненада, мъжът е погубен от пийнал казак на път за у дома от ваучър същата вечер. Печорин също взема решение да опитва шанса си и рискува живота си, с цел да арестува килъра. Героят оцелява, макар всички компликации.

Печорин и капитанът се разделят за дълго време. При капитана остава дневникът на офицера. При една инцидентна среща той желае да му го върне, само че Печорин, който е тръгнал към Персия, не желае да поддържа връзка със остарелия си другар и си потегля, без да се сбогуват.
Тълкуване
 Илюстрации на В.А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов

Илюстрации на В.А. Поляков към романа на М.Ю. Лермонтов „ Герой на нашето време “Свободни източници

Шедьовърът на Лермонтов е картина на разрушителната мощ на човешкия нарцисизъм и нихилизъм. Въпреки че Печорин има известна доза сексапил, той е изобразен като неприветлив воин. Арогантността и егоизмът му му тежат, само че той не желае да ги преодолее.

Където и да е, той унищожава естествения ход на живота на хората в близост, постоянно с трагични и съдбовни последствия. От чисто любознание, той разрушава живота на контрабандистите, които са принудени да избягат и да изоставят сляпото момче, обречено да оцелява единствено отсам нататък; поради личния си интерес той разрушава сърцето на млада жена и убива мъж, който, за разлика от него, в действителност е влюбен в нея; в последна сметка, без да желае, той предизвиква гибелта на дамата, която обича. Където и да отиде Печорин, той оставя след себе си съсипия и разгром.

Лермонтов изобразява един воин, който твърди, че е преобразяване на пороците на неговото време, наблягайки актуалността на книгата за актуалните читатели. Авторът счита, че читателите не трябва да бъдат заливани със сладникави истории със благополучен край, а да видят суровия живот в неговите действителни измерения. Оттам идва и заглавието на книгата.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР