Главният диригент на Виенската държавна опера застава за първи път

...
Главният диригент на Виенската държавна опера застава за първи път
Коментари Харесай

Главният диригент на Виенската опера Алфред Ешве представя `Ероика` със Софийската филхармония

Главният диригент на Виенската държавна опера застава за първи път пред Софийската филхармония на 3 февруари, с цел да показа Бетовеновата „ Ероика “ - „ най-великата симфония на всички времена “, съгласно ранглиста на „ Би Би Си Мюзик Магазин “, В програмата са включени още: Увертюра към „ Сватбата на Фигаро “ от Моцарт и Симфония No 8 „ Недовършена “ на Франц Шуберт.

Маестро Алфред Ешве е прочут като изискан ценител на Виенската музика. Дългогодишен основен диригент на Виенската държавна опера, непрекъснат посетител диригент на Хамбургската опера, той е работил с най-големите оперни театри и актьори на нашето време. Много известен е записът на „ Любовен елексир “ на Доницети с присъединяване на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и присъединяване му в постановката на „ Граф декор Люксембург “ на Лехар в Театър ан дер Вин.

Абсолютна звезда във Виена, в креативната му биография се вписват и съдействия множеството огромни европейски симфонични оркестри. Ешве диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам. Програмата, която Маестрото е подбрал, показва най-хубавото от света на класическата музика.

Повече от 200 години след написването ѝ Третата симфония на Бетовен, наречена „ Ероика “, продължава да победи по международните подиуми. Преди няколко години 150 от водещите в света диригенти я оповестиха за най-великата симфония на всички времена в ранглиста на „ Би Би Си Мюзик Магазин “. Първоначално отдадена на Наполеон, няколко години след написването ѝ получава названието „ Голяма героична симфония в памет на един популярен човек ”, който към този момент е утопичен воин, а не самопровъзгласеният френски император.

„ Когато след началните тактове обоят и кларинетът изсвирят своите очарователни мелодии в унисон с тихия тон на цигулките, всяко дете може да признае авторството. И със спотаено възклицание, съвсем като шепот, то минава през залата: Шуберт! Преди да е едвам влезнал, те го познават по стъпките му, по метода, по който „ отваря вратата “ на сантименталната си симфония “. – Пише критикът Едуард Ханслик за премиерата на „ Недовършената “ симфония на Шуберт.

Независимо че са правени опити за нейното дописване след гибелта на композитора, времето потвърждава нейното съвършенство такава, каквато Шуберт ни я е завещал. От основаването си преди близо 200 години до момента тя е получила неизброимо количество тълкования. Николаус Арнонкур, да вземем за пример отбелязва в нея лекотата, изяществото и изтънчеността. Ленард Бърнстейн акцентира драматизма й, считайки го за централен, а Херберт декор Караян се концентрира на встъплението, определяйки го за най-важно. Каква ще бъде интерпретацията на Алфред Ешве?

Билети за концерта на цени от 12 до 25 лв. са налични на касата на зала „ България “, в Ивентим, Ипей и Тикетсбг.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР