Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че

...
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че
Коментари Харесай

От четвъртък намаляват изолацията при коронавирус от 10 на 7 дни 


Главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев заяви, че от четвъртък, 18 август, лицата, при които лабораторно е потвърден COVID-19, ще подлежат на изолираност за интервал от 7 дни, а не както до момента – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с дълготрайност от 7 дни).

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в границите на последните 90 дни са преболедували COVID-19, както и тези, които в границите на последните 3 месеца имат приключен имунизационен курс или сложена бустерна ваксина.


„ Промените влизат в действие след издаването на заповедта на следващия ден, т. е. от четвъртък. За хората, които все още са под карантина или изолираност, т. е. тези в заварено състояние, ще важи новият ред “, посочи доцент Кунчев.

“Решенията какви противоепидемични ограничения да се вкарват и надлежно по кое време с оглед настоящата епидемиологична обстановка и наклонността в индикаторите, които следим, ще се вземат ежеседмично от експертната група, образувана към министъра. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е процедура, одобрена и към този момент потвърдено работеща в редица европейски страни. В тази връзка и днешното единомислещо решение на специалистите за понижаване продължителността на карантината и изолацията”, заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг във втроник, 16 август.


По думите му всички районни здравни инспекции разполагат с задоволително количество безвъзмездни антигенни проби, от които жителите могат да се възползват. Работят и имунизационни центрове.


Родителите с право на болничен за деца под карантина
“Предстои да се подпише анекс към Националния рамков контракт за медицински действия 2020-2022 година, което ще разреши със задна дата да се заплаща слагането на ваксини против COVID-19, а общопрактикуващите лекари да издават посоки за проучване с антигенни проби. Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, с цел да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този метод подсигуряваме своевременен достъп на всеки искащ да се имунизира”, сподели министър Асен Меджидиев.,предава bg voice

Той посоче, че решението дали човек да се имунизира или не, е персонално, а задължението на Министерството на здравеопазването е да обезпечи опция за имунизация и тестване на всички жители.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР