Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и педиатърът Александър

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и педиатърът Александър
Коментари Харесай

Доц. Кунчев разясни най-честите грешки при лечение с антибиотици

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и педиатърът Александър Атанасов разясниха в ефира на „ Здравей, България ” кои са най-честите неточности при лекуването с антибиотици и за какво ставаме резистентни към медикаментите.

„ В международен мащаб няма нови антибиотици от години. Бактериите се научават да се оправят с антибиотичното лекуване.. Ако бактерията е придобила устойчивост и влезе в индивида, казусът не е в индивида, а в бактерията. Най-често такава резистентност има при ешерихия коли, стафилококите и стрептококите. До преди 2-3 години бяхме в златната среда по устойчивост към лекарства в Европа. След пандемията и несъразмерната приложимост на антибиотици се изстреляхме на предни места, дружно с Полша и Гърция ”, изясни Кунчев.

По думите му е доста значимо човек да не прекъсва лекуването или да трансформира схемата даже да се почувствате по-добре. „ Така вие не доубивате бактериите и те построяват устойчивост. Много постоянно вкъщи има някакъв антибиотик и решаваме да го вземем, с цел да се оправим по-бързо. Налице е несъразмерна и неправилна приложимост. Важно е медикаментите да не се изхвърлят на открито, а да се изхвърли на верните места, тъй като другояче отиват в почвата и водата.Трябва да съблюдаваме тези правила, в случай че желаеме да не стигаме до такава степен да не може да лекуваме обикновени инфекции ”, сподели още доцентът.

„ Има потребност от надзор и продължаващо се дипломно образование на лекарите кои антибиотици, по кое време се употребяват, какво е вирусна и и какво бактериална зараза ”, счита от своя страна Атанасов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР