Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев вчера обяви, че

...
Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев вчера обяви, че
Коментари Харесай

Вирусолог за ваксините: Престъпление е да поставиш възрастните хора накрая

 Главният държавен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев през вчерашния ден разгласи, че кривата на смъртността е последвала тази на заболеваемостта и България върви решително към края на третата вълна. Следва ли противоепидемичните ограниченията да бъдат разхлабени?

" Третата вълна е към края си и ограниченията не би трябвало да се отпускат, защото битката с това заболяване е карантина и имунизиране ", заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов в  " България заран ".

Важното, според него, е да се търси отговор на въпросите защо България е на първите места в Европа по смъртност и защо е на последното място по имунизации на глава от популацията. И обяснението не е здравно. 

" Възрастните хора в България бяха сложени в четвърта фаза. В Австрия, Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство започнаха имунизирането с възрастните, а в България тези 1,6 млн. души бяха оставени най-после ", уточни вирусологът.

И разясни, че домовете за възрастни бяха приоретизирани, само че българският народ няма традицията да си праща родителите в такива домове. 

" Възрастните хора си остават у дома, те оказват помощ и си отиват при околните. За страдание, в България се извърши това ужасно закононарушение да сложиш възрастните най-после и резултатът продължава да тежи ", акцентира акад. Гълъбов в ефира на .

Именно ниският % на имунизирани е основната причина за високата смъртност у нас, безапелационен е вирусологът, а решението на държавното управление да откаже спомагателни доставки от Pfizer/BioNTech при започване на октомври единствено е усложнило ситуацията. 

" През месец октомври компанията Pfizer предложи на България да внесе ваксина и да се ползва Pfizer/BioNTech, нашите се отказали и декларирали, че към този момент имат контракт с AstraZeneca, която, несъмнено, е относително евтина - към 3 евро, до момента в който другата е над 10 евро ", означи ученият.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР