Главният архитект на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка,

...
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка,
Коментари Харесай

Съветници на ДБ поискаха оставката на главния архитект на София

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка, в случай че му е останало най-малко малко възприятие за такт и достолепие. С такава декларация в петък излезнаха общинските съветници от Демократична България. В нея се показва, че в Направление “Архитектура и градоустройство” на столицата царува безпорядък и не се съблюдават законови периоди. Любопитен подробност е, че във ведомството работят хора без нужната подготовка за активността.

“Не би било пресилено, в случай че кажем, че в Направление “Архитектура и градоустройство” към Столична община царува безпорядък. Не са по никакъв начин малко изявленията в медиите за проблеми с разнообразни проблеми в столични региони. И основният проектант носи главната отговорност за този хаос”, аргументират се общинските съветници.

Те напомнят, че през декември 2021 година към депутата от Демократична България Ивайло Мирчев се обърнаха жители с тъжби и сигнали, касаещи дейности и бездействия на основния проектант на Столична община и подчинената му администрация. Те се отнасят за неспазване на периодите при одобрение на подробни устройствени проекти (ПУП-ове), издаване на позволения за градеж, заповеди за допълнението им, удостоверения за толерантност и въвеждане на градежите в употреба, както и безучастие на общинската администрация по постъпили тъжби и сигнали за нелегално строителство или нарушавания в строителството на територията на Столична община.

Общинските съветници се базират и на наскорошна инспекция на ДНСК, която е открила неприятни практики, всеобщо и голословно закъснение в периодите по преписките. В елементи, е открито удължение на периодите за координиране на Подробен устройствен план и одобрение на Подробен устройствен план заради основана организация на вътрешно координиране сред дирекции и отдели, което води до доста закъснение на капиталовия развой. Съобщаването на актовете не е съобразено с условията на Административнопроцесуален кодекс за спестовност на време. Като цяло процедурата е мудна и тромава, а не незначителен подробност е, че съобщаването се прави от районните администрации, вместо от органа издал акта.

Установено е доста закъснение в периода за издаване на визи за планиране. Наред с това е открито, че при искане за одобрение на капиталов план за издаване на позволение за градеж неведнъж се изисква премахване на нередовности и/или показване на спомагателни документи, без да се слага период. Установено е, и че преписките се връщат за доокомплектоване, без да се показват съответни документи.

Инспекцията е посочила, че длъжностните характерности на чиновниците от НАГ не отговорят на настоящата конструкция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР