Главният архитект на София Здравко Здравков разясни идеите си за

...
Главният архитект на София Здравко Здравков разясни идеите си за
Коментари Харесай

Трябва да се промени сгрешения план на София с "кварталите-спални", смята арх.Здравков

Главният проектант на София Здравко Здравков обясни концепциите си за промени в Общия организационен проект (ОУП) на София, които са заложени и в програмата на кмета Йорданка Фандъкова за новия мандат пред в. " Труд ".

Основната задача е да се разсее прекомерно тясната в този момент функционалност на дадени региони в София, която той дефинира като съществена градоустройствена неточност от 60-те и 70-те години в развиването на градовете.

Кварталите " Люлин " или " Гоце Делчев " да бъдат единствено за живеене, а други като " Полигона " зад " The Mall " да са единствено с функционалност " работа ", дава образец арх.Здравков.

Той предлага да се основат модерни мултифункционални зони, които да включват и трите типа функционалности – обитаване, работа и занимания. Така ще се понижи ежедневното напредване от зоните за обитаване към зоните за работа в другия завършек на града, изяснява арх.Здравков.

Промените в Общ устройствен план обаче няма да станат бързо, защото процедурата за налагането им е комплицирана. Първо би трябвало да завърши работата по общинския план " Визия за София 2050 ", която би трябвало да бъде призната от Столичния общински съвет, след което да бъде направено задание през 2020 година за промените в Общ устройствен план. После те би трябвало да минат през Министерския съвет, изяснява той.

Защо би трябвало да спрат фиктивните планове за общежития и апартхотели

Овладяване и на презастрояването е задачата на законовите промени, които оповестиха, че внасят в Министерството на районното развиване и благоустройството кметът на София Йорданка Фандъкова и арх.Здравков.

" Промените са в няколко насоки. Първите засягат постройките, които всъщност употребяват опциите в урегулирани парцели, отредени за нежилищно строителство, да се построяват жилищни здания, скрити под формата на ателиета, апартаментни хотели и общежития ", изяснява арх.Здравков.

С препоръчаните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се отстрани формулировката " ателие ". То е архаизъм от времето, когато тези обекти се употребиха от архитекти, скулптори, художници за стопанска активност, само че в този момент ясно ще се дефинира, че здания, които са жилищни, да бъдат единствено такива, обясни той.

Ако купиш парцел в общежитие, нямаш право на адресна регистрация там

Друга цел на предлаганите законови промени е да не могат да се обособяват обособени парцели в здания, отредени за общежития и апартхотели.

Практика е сега след приемане на Акт 16 на общежитие притежателите му да обособяват парцели за продажба – като жилища. Купувачът го купува ато жилище, н след това се оказва, че няма право на адресна регистрация там, електричеството се заплаща по промишлени цени, получават и по-високи данъчни ставки, коментира прроблема арх.Здравков. " Същото нещо е и с апартаментните хотели ", прибавя той.

От градежа на фиктивни общежития и апартхотели страдат жителите на квартала, защото параметрите за разстояние от прилежащите здания са много по-ниски. Това е по този начин, тъй като за тези здания се допуска, че могат да имат и функционалности, които не изискват директна слънчева светлина – лаборатории или производства.

" Когато се вършат жилищни здания, има много по-големи условия във връзка с тяхното ослънчаване, на отстоянието на страничната граница ", споделя Здравков, а това не може да се реализира, в случай че постройките са прекомерно близо една до друга.

Фиктивните общежития имат и по-малко паркоместа

Друг проблем от тези фиктивни общежития и апартхотели е, че към тях условието за наложителен брой паркоместа в постройката е много по-малко. Но тя след това става жилищна, обитават я хора с коли, които няма къде да ги паркират, с изключение на на открито, на улицата, в зелените площи и " нарушават градската среда ", обощава той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР