Главният архитект на София Здравко Здравков е разбрал от медиите,

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е разбрал от медиите,
Коментари Харесай

Главният архитект на София е разбрал от медиите, че прокуратурата го разследва

Главният проектант на София Здравко Здравков е схванал от медиите, че прокурор от Софийската апелативна прокуратура е бразувал наказателно дело против него поради отхвърли му да извърши правосъдно решение и да утвърди градеж на небостъргач в кв. " Стрелбище ".

Строителната компания НИКМИ желае да построи 150-метрова постройка в градинка на ъгъла на булевардите " България " и " Петко Тодоров ". Причината е, че през 2007 година проектът за парцела е разрешавал строителство в него, само че през 2009 година той е предназначен за озеленяване, черква или външна тоалетна. В изгода на вложителите е и решението на Върховния административен съд, с което задължава Здравков да издаде позволение, само че той отхвърля.

Внесли сме в съда искане за оповестяване на решението на Върховен административен съд за незначително, сподели Здравков по време на доклада си за втората година, откогато беше определен за поста. Той уточни и е в парцела има 61 дървета, които ще би трябвало да бъдат отсечени, в случай че в него ще се строи. Това обаче се изисква позволение от общината.

През март Софийската градска прокуратура не съумя да оспори договорката, с която общината заменя парцела с терен на НИКМИ, като по този метод строителната компания става притежател.

Бизнесът ще е неудовлетворен

Здравков уточни, че чака доста сложен спор в Столичния общински съвет, когато ще се гласоподава препоръчаната разпоредба за преместваемите рекламни обекти в София. Предложението е за съществено понижаване на местата за реклама в града - витрини, билбордове, брандиране по фасади. Предвижда се и двойно понижаване на времето за слагането на такива обекти - от 10 на 5 години.

Ще бъдат лимитирани и опциите за създаване на зимни градини на заведенията. Тази концепция Здравков показа за пръв път преди година и половина, само че тогава притежатели на заведенията за хранене по бул. " Витоша " заплашиха с митинги.

Срокът за публичен спор по наредбата е изминал на 11 май, като в този момент администрацията преглежда постъпилите оферти, а по-късно документът ще влезе в комисиите на общинския съвет. Главният проектант сподели, че е наясно с рецензиите от представителите на бизнеса за предложенията, само че съгласно него е по-важно градът да не наподобява на битпазар.

Пеша от гарата до " Св. Неделя "

В началото на юни ще бъде разгласен конкурс за план за мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който ще бъде построен на мястото на съборения монумент " 1300 години България " пред Националния замък на културата, разгласи Здравков.
Също по този начин през 2019 година би трябвало да е завършил ремонтът на някогашната " Топлоцентрала " в парка зад НДК и превръщането на постройката в културен център. В проектите на основния проектант на София влиза още възобновяване на площада пред Централната жп гара и за терена от 12 дка от другата страна на булеварда. Той е общинска благосъстоятелност и Здравков желае там да се построи атракция, която да притегля повече хора.

В по-далечен проект ще се работи и по подобряването на пешеходната връзка сред гарата и площад " Св. Неделя ". За ремонт на площада също ще бъде разгласен конкурс, като желанието на Здравков е пешеходната зона да доближи от него до ул. " Екзарх Йосиф " при Централната минерална баня.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР