Главният архитект на София Здравко Здравков е одобрил работен устройствен

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е одобрил работен устройствен
Коментари Харесай

Телефонната палата в София може да бъде надстроена с един етаж

Главният проектант на София Здравко Здравков е одобрил работен организационен план за надстрояване с 1 етаж на постройката на Телефонната палата в столицата. Сградата е благосъстоятелност на компанията " НГ Пропърти ", благосъстоятелност на хазартния необут Васил Божков.

Сградата на ул. " Гурко " има шест етажа с разгъната застроена повърхност от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м подземно равнище, а прилежащият терен е 4100 кв.м. От " НГ Пропърти " желаят та да бъде надсроена с един етаж. за задачата са показали единодушие и от Министерството на културата, защото постройката е монумент на културата, а е и в зона, в която всяко застрояване би трябвало да се съгласува с ведомството.

Това излиза наяве от документите за утвърждението на работния организационен проект, който би трябвало да покаже какъв брой висока ще е постройката след надстрояването и дали дава отговор на нормите за тази част на центъра. Според заключението на основния проектант оферти план влиза в параметрите на зоната, които плануват оптималната височина от 27.5 метра. Според графичната част постройката би трябвало да " порасне " с 4.5 метра.



За утвърждението на работния организационен проект оповестиха от организацията " Спаси София ", които се оповестиха против плана. " Това е следващият монумент на архитектурата, който ще бъде обезобразен от неспирната лакомия на мастити предприемачи, мислещи си, че всичко им е разрешено ", считат от организацията.

Според тях постройката би трябвало да има по-висок статут на отбрана, защото сега е със статут " единствено за сведение ". " Защо категорията за отбрана е единствено " за сведение ", т.е. най-ниската, макар че това е първата телефонна палата в страната, издигната 1938 година - 1939 година? ", написа в мнението на " Спаси София ". Те се обръщат към управлението на общината и към министъра на културата да спрат " това безумство ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР