Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за
Коментари Харесай

Телефонната палата в София става хотел

Главният проектант на София Здравко Здравков е издал виза за планиране за преустройството на някогашната Телефонна палата на ул. „ Гурко “ в хотел, демонстрира регистърът на Направление „ Архитектура и градоустройство “ в Столична община.

Сградата се намира на територията на регион „ Средец “ в идеалния център на столицата. В момента предназначението й е „ за многофунционално публично обслужване “, а след смяната към това ще се прибави „ с хотел “. Няколко години палатата бе благосъстоятелност на компания на предприемача Васил Божков, който получи позволение за превръщането й в музей, в който да бъде експонирана сбирката му от антични предмети. В началото на тази година стана ясно, че синдикът на обявената в неплатежоспособност компания на Божков е продал актива й на дружество на Георги Папазки.

Издадената от Здравков виза разрешава на притежателя на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го трансформира в мансарден етаж с „ използваема тераса “, написа sega.bg.

Подобно позволение за смяна получи и Божков през 2019 година

Тъй като постройката е монумент на културата, планът би трябвало да бъде координиран с Министерството на културата.

Според щемпел върху визата за планиране това веднъж се е случило преди 6 година,

като в текста на новата виза се споделя, че „ преди одобряването на капиталовия план актуалната виза би трябвало да се съгласува от МК “.

Емблематичната за София постройка е създадена през 1949 година по план на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажното здание е с обща повърхност от 17 401 кв.м.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР