Главният архитект на Пловдив трябва да е лидер, визионер и

...
Главният архитект на Пловдив трябва да е лидер, визионер и
Коментари Харесай

Избират новия главен архитект днес



Главният проектант на Пловдив би трябвало да е водач, визионер и посланик. Той би трябвало да е със статут и сан на заместник-кмет, а не с лимитирани пълномощия. И да базира своите правила на работа на основите на професионализъм, правомерност, бистрота и равнопоставеност. Така виждат бъдещия основен проектант на Пловдив тримата претенденти за поста.

Вчера те показаха обществено концепциите си в залата на Общинския съвет на ул. „ Авксентий Велешки”. Битката за мястото е сред архитектите Илко Николов, Хубена Салджиева и Цветелин Цоневски. Дискусията беше открита за жители и експерти и те задаваха въпросите си на претендентите. Те пък от своя страна в детайли обясниха по какъв начин виждат градоустройственото развиване на Пловдив в идващите години, в това число и през 2019 година, когато градът ще е Европейска столица на културата.

И тримата претенденти сега са на свободна процедура. Арх. Хубена Салджиева, която работи в областта на градоустройството, акцентира нуждата значимите въпроси за града да се вземат решение посредством публични разисквания. Тя предложи разработване на Обща разпоредба за градска естетизация, както и на Наредба за градска осведомителна система.
За да стане Пловдив по-зелен и екологично чист, към новите Подробен устройствен план да се включи наложително условие за „ озеленен обем”. Част от казуса с мръсния въздух може да се реши и посредством разработване на проекти за озеленени фасади с шумозащитни детайли по булевардите, предложи арх. Салджиева.

Арх. Илко Николов е добре познато име в града – той е началник на пловдивската организация на Съюза на архитектите и някогашен ръководител на Общинския съвет. Арх. Николов напомни дoклада на датският урбанист Ян Геел по прoекта " София - град за хората ". Подобен град се реализира с дълготрайно градоустройствено обмисляне, акцентира арх. Николов. Експертът обърна внимание на въпроса, че с цел да е ефикасна работата на основния проектант, той би трябвало да излезе от анонимност и да заеме една независима позиция, която да подхожда на отговорностите му. Освен това да е на директно послушание на кмета и с сан на заместник-кмет. Като подобен да разполага със независим административен уред, за осъществяване на устройствените политики по използване на Общия организационен проект, да разполага и с Географска информационна система екип, предложи архитектът.

Третият претендент - арх. Цветелин Цоневски, е най-младият. Само на 38 години, той посочи, че има 11-годишен опит в капиталовото планиране. Според Цоневски основният проектант би трябвало да е визионер, водач и посланик и да базира концепциите си за града на устойчивото му развиване. Арх. Цоневски е общински консултант от " Кауза Пловдив ". Наскоро той внесе предложение в Общинския съвет за основаване на характерни правила и наредби да се естетизира и хармонизира градската среда, изключително за постройките, които се санират по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Пловдив няма стадион и това е един от целите, по които би работил Цонeвски, в случай че заеме поста. Като основен проектант той ще вкара и електронен списък за всички документи в общината и електронни услуги за жителите, стана ясно от презентацията на претендента.

Днес комисия ще изслушва претендентите и ще реши дефинитивно кой ще е бъдещият основен проектант на Пловдив.
тагове основен проектант илко николов хубена салджиева цветелин цоневски
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР