Главният анализатор и изследовател от разследващия сайт Белингкат“ Христо Грозев

...
Главният анализатор и изследовател от разследващия сайт Белингкат“ Христо Грозев
Коментари Харесай

Христо Грозев се появи в сюжет на ФСБ, участвал в операция по отвличане на руски бойни самолети -

Главният анализатор и откривател от проверяващия уебсайт „ Белингкат “ Христо Грозев е взел присъединяване в интервенция на украинското военно разузнаване за отвличането на бойни самолети Су-24, Су-34 или Ту-22МЗ от Русия, заяви ФСБ, представена от РИА Новости. Контролираният от Кремъл канал „ Россия 24 “ сподели фрагменти от преписка, за която се сочи, че е сред Грозев и съветски водач, който е трябвало да бъде вербуван. Руснаците настояват, че са провели оперативна игра, на която западните служби са се хванали.

В понеделник сутринта посредством формалните организации Интерфакс и РИА Новости ФСБ разгласи за осуетена интервенция на военното разузнаване на Украйна. Според „ Комерсантъ “ ролята на българина Христо Грозев в интервенцията наподобява по следния метод: Той, сякаш е намерил две девойки, които са посрещнали на Липецката гара пощальон от Москва, нает от украинските разузнавачи. Куриерът, по данни на ФСБ е носел от Москва задатък в размер на 4 хиляди $ за летеца, който се съгласил да отвлече аероплан от Русия. Самолетът е трябвало да бъде партерен на следено от Украйна летище. Щурманът на самолета е трябвало да бъде токсичен благодарение на клофелин, доставен особено във Волгоград директно преди излитането. След това самолетът, сякаш прехванат във въздуха от украински изтребители е трябвало да бъде партерен на украинско летище. Във видеозапис са показан моментът на предаването на парите, арестуваният пощальон и конфискуваните долари.

„ За причастността на Грозев към (британското външно разузнаване) MI6 ние знаем освен от неговите изказвания “, сподели чиновник на ФСБ по телевизионния канал. „ Като цяло в последно време украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до господарите от Вашингтон и Лондон “.

Във оповестения от съветските контраразузнавачи материал е показан видеочат, който се води на съветски език, а на екрана е „ водачът “ обект на вербовката.
„ Ние ви обяснихме че нашата цел е самолетът. Вие прелестно разбирате това. Ние сме подготвени да платим за него. При нас в уеб страницата на Върховната Рада е написано, че ние плащаме публично за такива неща милион (долара), можем с вас да се разберем за още милион от горната страна. Заплащането ще бъде осъществено от Министерството на защитата на Украйна. Не преглеждаме при никакви условия вашата крах, само че, в случай че се допусне подобен вид, вашето семейство ще получи 500 хиляди $, от които 150 хиляди за вашата жена, а също по този начин неподвижен парцел в която и да е точка в Украйна за удобен живот на всички членове на фамилията. “ - споделя гласът, за който се твърди, че е на украинския шпионин.

Видеото на ФСБ също по този начин демонстрира зоните на покритие на противовъздушната защита в югоизточната част на Украйна, схемите на летищата Озерное (Черниговска област) и Староконстантинов (Хмелницка област), височинната карта на покрайнините на летище Прилуки (Черниговска област), височинната карта на покрайнините на Житомир, която украинските разузнавачи са предали на " водача ".

Според ФСБ офицери от украинското военно разузнаване, „ действайки от името на политическото управление на своята страна, са се пробвали да вербуват съветски военни водачи против парично заплащане и гаранции за приемане на поданство на една от страните от Европейски Съюз “.

Руснаците настояват, че в хода на оперативната игра чиновници на съветското контраразузнаване са получили информация, която е помогнала на съветската войска да нанесе вреди на редица украински военни обекти.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР