Главната цел на проекта е да допринесе за намаляването на

...
Главната цел на проекта е да допринесе за намаляването на
Коментари Харесай

Подмяната на старите печки в София ще стане, след като мине зимата

Главната цел на плана е да способства за намаляването на количеството на фините прахови частици с размер до 10 микрометра (ФПЧ 10 ), които са главен замърсител на въздуха в София и други градове

© Иван Григоров Нови печки на пелети в София ще има, само че... не и тази зима. Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова даде обещание до 2021 година 30% от старите отоплителни уреди на 55-те хиляди семейства, които употребяват дърва и въглища, да бъдат сменени, едвам идващото лято ще бъдат инсталирани първите 140 нови печки по един от плановете на общината за замяна им. Той започва при започване на тази година и има бюджет за общо 5 хиляди семейства в града. Общината занапред ще приема заявки за присъединяване по него от януари, ще подписва контракти през май, а лятото ще извърши монтажа на новите печки. Това стана ясно от думите на зам.-кмета Йоана Христова, която разгласи идващите стъпки по плана на конференция в петък.

Другият план на Столичната община, който се финансира по " Околна среда 2014 – 2020 година ", е за 15 хиляди отоплителни уреда. Но и по него няма оживление. Пилотно бяха сложени 30 нови печки в квартал " Нови Искър ", а през това лято бяха подадени общо 5875 заявки за присъединяване от разнообразни квартали, само че не е ясно дали и по кое време печките им ще бъдат заменени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това приказва за липса на връзка и схващане сред локалната власт и жителите, която сигурно е един от главните проблеми, водещи до буксуването на плановете за по-чист въздух. Домакинствата не желаят да подменят евтините си остарели печки с нови, тъй като потреблението им ще излезе по-скъпо - вместо дърва би трябвало да се купуват пелети или да се употребява природен газ. Общината пък бърза да се хвали с новите ограничения, без да схваща, че на първо място би трябвало да заеме роля на сътрудник - предлага монтаж на нов апарат, след което оставя жителите да поемат разноските по него.

Ще има ли резултат

Всичко това няма по какъв начин да докара до желанието на семействата да премислят метода, по който се отопляват. Проблемът обаче е огромен - фините прахови частици в София са 913 тона годишно, като над 800 тона идват от горенето на дърва и въглища. А мръсният въздух убива близо 5 хиляди души годишно.

Дори и когато извърши плана по стратегия LIFE и подмени (и преди всичко откри искащи за това) печките на 5 хиляди семейства, количеството на ФПЧ 10 ще намалее единствено със 74 тона годишно, а на първия стадий с новите 140 печки - единствено с 2 тона годишно. Това изобщо не наподобява впечатляващо, в случай че имаме поради мащаба на казуса.

Изпълнението на плана пък наподобява, че ще отнеме повече време, в сравнение с се чака - откакто е стартирал при започване на тази година, до момента се е правил разбор, а действителните дейности по първите 140 печки стартират в средата на 2020 година Това пък значи, че ще би трябвало още повече време за останалите 4860 печки, тъй като преди слагането им отново ще би трябвало да се премине през същите стъпки.

Къде ще има смяна

Сега кварталите, които могат да аплайват за безвъзмездна замяна и монтаж на отоплителни уреди, са " Филиповци ", " Бусманци ", " Абдовица ", " Димитър Миленков ", а селата - Волуяк, Мрамор, Требич, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене и Кривино. Те са определени след разбор, който е посочил, че там има най-голямо замърсяване с фини прахови частици от битово отопление.

Въпреки че самодейността е изцяло безвъзмездна, казусът остава с намирането на задоволително искащи да сменят печките си. Едно от главните пояснения за това е, че с новите уреди - пелетни камини и котли с водни ризи, газови котли и конвектори, семействата няма да могат да употребяват въглища и дърва за огрев, които са най-предпочитани, само че и най-замърсяващи.

Като различен проблем безспорно се обрисува условието да са платени всички локални налози и такси за парцела, в който ще се подменя отоплението.

Какви са условията

За да се насърчи подмяната на старите печки, в съответните регионите ще бъдат обособени осведомителни центрове. " Комуникационна тактика, която включва осведомителни материали и плакати. Освен това сме дейни в обществените мрежи. Смятам, че няма хора, до които не доближаваме ", разяснява за " Капитал " Нина Макарова, която оглавява дирекция " Околна среда " в общината.

Кандидатите би трябвало все още да се отопляват на дърва или въглища, да са притежатели или съсобственици на парцелите, да не са употребявали друго финансиране по стратегии на Европейски съюз или други стратегии за замяна на от уреди. Още месец и ще знаем повече за въздуха

Вече са инсталирани и новите 22 сензорни станции за премерване на качеството на въздуха. Това дадоха отговор от Столичната община на питане на " Капитал ". Проектът за тях е финансиран по стратегия " Балкани – Средиземно море " (2014 – 2020), както и съфинансиран от националния бюджет.

Добрата вест е, че се уголемява обсегът на зоните, където се изследва качеството на въздуха, само че и че новите станции ще мерят равнищата на ФПЧ 2.5, защото до момента единствено една станция в София правеше това.

В рамките на плана се създава и ще бъде поддържана платформа (Open Data System), която да пресъздава и съхранява всички данни за ФПЧ 10, ФПЧ 2,5, Следствен отдел към окръжна прокуратура, озон, NO2 и SO2 и за метеорологичните параметри - температура, атмосферно налягане и мокрота на въздуха. Другата добра вест е, че данните ще се дават и в машинно четим формат. " В края на декември 2019 година платформата ще бъде налична за обществеността. В момента се правят тестовите процедури на функционалните благоприятни условия на платформата ", дадоха отговор от общината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР