Главната инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите, че трябва

...
Главната инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите, че трябва
Коментари Харесай

Главната инспекция по труда с важен призив към работодателите в студа!

Главната ревизия по труда (ГИТ) припомня на работодателите, че би трябвало да подхващат специфични ограничения за запазване на живота и здравето на работещите поради прогнозата за рисково студено време през седмицата в цялата страна. Това се показва в известие на ГИТ.

За през днешния ден в областите Кърджали и Смолян е даден червен код за доста рисково време с значителни снеговалежи и мощен вятър. В останалите области на страната кодът е оранжев. При червен и оранжев код за неподходящи климатични феномени - снеговалеж, дъжд, вятър, ниски температури, мъгла, работодателите са длъжни да съобразят изискванията на труд с регламентираните в Наредбата за минималните условия за микроклимата на работните места.

При работа навън би трябвало да се реши до каква степен тези неподходящи климатични условия могат да застрашат живота и здравето на служащите и да се подхващат съответните ограничения за минимизиране на риска. Такива могат да бъдат смяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, смяна на вида работа, като се разпорежда такава, която е по-безопасна при дадени условия, обезпечаване на уместно работно облекло, на персонални защитни средства или средства за групова отбрана /в случая такива, които защищават от преохлаждане и измръзване/, на пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма, топли питиета и така нататък Трябва да бъде обезпечено наблюдаване или средства за връзка с работещите навън на изолирани работни места, както и първа здравна помощ и условия за уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ, допълват от ГИТ.

При ниски температури оптималните стойности на температурата при лека, среднотежка и тежка физическа работа в закрити пространства варират сред 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са възможни надлежно при тежката физическа работа. Тази зима в ГИТ са подадени единични сигнали, свързани с работа при ниски температури, които нормално са от работещи на закрито, и то в по-големи пространства, в които не е обезпечено отмерено стопляне.

При работа навън работодателите като цяло се преценяват с неподходящите климатични условия и подхващат ограничения за ограничение на отрицателното им влияние, регистрират от ГИТ.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР