Главна цел на новоизбрания кабинет е да осигури време за

...
Главна цел на новоизбрания кабинет е да осигури време за
Коментари Харесай

Йорданова: Избирателите ни очакват конституционна съдебна реформа

Главна цел на новоизбрания кабинет е да обезпечи време за рестарт на парламентарната република като излаз от тежката политическа рецесия , в която се намира страната, сподели някогашният правосъден министър и сегашен народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ Надежда Йорданова в ефира на „ bTV “. Тя показа, че е доста горда с избора на сътрудника си Атанас Славов за министър на правораздаването, от който се чака отстояване на оптимално ефикасна конституционна промяна и господство на закона.

„ При образуването на постоянния кабинет поддръжка от Движение за права и свободи не е търсена или договаряна. Това са обстоятелствата и дано не ги изопачаваме “ , съобщи Йорданова.

Според нея България се нуждае от конституционна промяна , гарантираща работеща правосъдна система и правдивост в обществото, а за постигането ѝ са нужни диалог с парламентарно показаните политически сили и поддръжка от 160 или 180 народни представители. За Йорданова постигането на самостоятелен съд и ефикасна прокуратура без всесилен и безотговорен основен прокурор би означавало, че депутатите са си свършили работата по този приоритет.

„ Избирателите са ни дали мандат да правим правосъдна промяна и дълбока конституционна смяна. Наша отговорност и въпрос на водачество е да намерим най-хубавия и ефикасен метод това действително да се случи “, сподели още Йорданова и подсети, че още в 45-ото Народно заседание “Демократична България ” е показала съответни оферти за конституционни промени в правосъдната власт. Те включват делене на Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска гилдия със съдийско самоуправление и лимитирани пълномощия на основния прокурор, самостоятелната конституционна тъжба като поръчител за правата на индивида и преосмисляне на статута на служебния кабинет.

Попитана дали чака освобождението на основния прокурор Иван Гешев , Йорданова повтори упованието си отпреди година членовете на Висш съдебен съвет да проявят гръбнак и професионализъм.

„ Настоящият основен прокурор няма нито професионалните, нито нравствените качества да заема поста си. Чрез прессъобщения, конференции и подаване на топката напред-назад той се пробва да въздейства на политическия живот. Това не би трябвало да се позволява “ , заключи тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР