Главна инспекция по труда напомня на работодателите, че на 30

...
Главна инспекция по труда напомня на работодателите, че на 30
Коментари Харесай

На 30 април изтича срокът за подаване на декларациите за условията на труд

Главна ревизия по труда припомня на работодателите, че на 30 април 2019 година изтича срокът за подаване на годишната декларация по член 15 от Закона за здравословните и безвредни условия на труд, който тече от началото на годината. Това оповестяват от пресцентъра на ГИТ.

Задължение да подават заявления имат новосъздадени през 2018 година предприятия, както и такива, при които към 31 декември на миналата година има смяна в събитията, подлежащи на обявление. ГИТ припомня, че за неподаване на декларация се носи административнонаказателна отговорност.

С цел облекчение на административната тежест за бизнеса, по самодейност на Инспекцията по труда от 2018 година отпадна задължението за подаване на уведомления при липса на смяна в събитията, които към този момент са декларирани в Агенцията, напомнят от ГИТ.

До момента в ГИТ са подадени към 7200 заявления. Това е под 1/5 от предстоящите сред 40 000 и 50 000 заявления. Подаването на огромен брой заявления в последния миг може да докара до усложнения при потреблението на софтуера за приемането и обработването им.

На уеб страницата на Изпълнителна организация "Главна ревизия по труда " са оповестени инструкции по отношение на попълването и подаването на декларацията, в това число и по електронен път.

Данните от декларацията за изискванията на труд в българските предприятия са един от индикаторите, включени в Методиката за правене на оценката на риска в тях. Тя е създадена по план "Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ ", финансиран по оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове.

По методиката, в която са включени и други индикатори като открити нарушавания, данни за трудовия травматизъм и други, специфичен програмен продукт ще прави оценка равнището на риск и ще групира предприятията съгласно него. При планирането на активността си Инспекцията по труда ще възнамерява по-чести инспекции в предприятията, оценени с най-голям риск по повод изискванията на труд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР