Главна инспекция по труда (ГИТ) започва проверки в цялата страна

...
Главна инспекция по труда (ГИТ) започва проверки в цялата страна
Коментари Харесай

Проверки на строителни обекти в страната започват днес от Инспекцията по труда

Главна ревизия по труда (ГИТ) стартира инспекции в цялата страна на строителни обекти в интервала 24 април 2023 година – 28 април 2023 година като част от Европейската седмица на действието, проведена от Европейския орган по труда (ЕОТ). Това оповестиха от пресцентъра на Изпълнителна организация ГИТ.
Инспекторите по труда в гр. София ще бъдат подкрепени от командировани инспектори от други градове. След селското стопанство през 2021 година и превоза – през 2022 година, през 2023 година ЕОТ ще концентрира своите старания за повишение на осведомеността за използване на трудовото законодателство в бранш „ Строителство “.
От своя страна, Инспекцията по труда посвещава акцията в Седмицата на действието на 28 април – Световния ден за сигурност и здраве при работа, защото строителството е една от най-рисковите във връзка с трудовия травматизъм действия. При инспекциите инспекторите по труда ще наблюдават дали се съблюдават условията за сигурност и здраве при осъществяване на строително-монтажни работи, както и за възникването и реализирането на трудовите правни отношения, включително и законосъобразното наемане на непознати жители в България, защото секторът е рисков и по повод използването на другите форми на недеклариран труд, както и на работата без трудов контракт. 
Строителството е измежду акцентите в контролната активност на Инспекцията по труда в последните години. През 2023 година в проекта на Агенцията още веднъж е заложена специфична мярка за бранша, защото той е с високи равнища на трудов травматизъм, в това число и във връзка с злополуки с летален излаз и такива, водещи до неработоспособност. Нагласата за занемаряване на съществени правила за сигурност при работа както от длъжностните лица, по този начин и от работещите е измежду главните аргументи за травматизма. Рисковият темперамент на строителните действия като работа на височина, земни/изкопни работи, потребление на повдигателни уреди и на тежка строителна машинизация също способстват за увеличение на трудовите злополуки.
През 2022 година в бранша са осъществени 5585 бр. инспекции. Установени са 29 112 бр. нарушавания, от тях 19 411 бр. са по обезпечаване на здраве и сигурност при работа. Случаите на работа без трудов контракт са 808 бр., което е съвсем 24% от всички открити случаи. 
Извършените инспекции от контролните органи на Инспекцията по труда откриват, че най-честите нарушавания, свързани със здравословните и безвредни условия на труд, са: неизползване на групови и персонални защитни средства; липса на образования и професионална подготовка за осъществяваните дейности; неосигурено обезопасяване на градивни отвори и градивни елементи; работа на необезопасени скелета; необезопасеност на изкопите; боравене с неизправни машини и инструменти; неправилни дейности при ненадейно прекъсване на електрозахранването; потребление на ексцентрични (самоделни) пособия; неподдържане на реда и чистотата на работната площадка, което е причина за попречване и падане; самоинициирани дейности за премахване на повреда или на недостатъци на машините и други.
Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на служащите, че неналичието на трудов контракт при трудов случай попречва опцията им да се възползват от наложителната в бранша застраховка „ Трудова акцидент “, както и да претендират за неизплатени хонорари.
Специален програмен продукт, създаден от Инспекцията по труда, оказва помощ на служащите и чиновници да ревизират каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки по какъв начин да реагират. Софтуерът съставлява въпросник, който прави оценка риска от недеклариран труд в другите му посоки – работа без трудов контракт или при фиктивни условия, нерегламентирани заплащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и други Софтуерът е създаден по трансграничния план „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ („ Cooperation for decent work “), финансиран от  Фонда за двустранни връзки по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Инструментът за самокритика е свободно наличен на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, която е сътрудник по плана. Осигурен е и директен път към него посредством банера „ Провери дали работиш недекларирано “.
По-рано този месец от ведомството припомниха, че и четирите почивни дни за Великден са публични празници съгласно Кодекса на труда и за работата през тях работодателят дължи най-малко двойно нарастване. Ако положеният труд в тези дни е и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР