Главна инспекция по труда (ГИТ) започва проверки в цялата страна

...
Главна инспекция по труда (ГИТ) започва проверки в цялата страна
Коментари Харесай

Главна инспекция по труда подхваща строителството

Главна ревизия по труда (ГИТ) стартира инспекции в цялата страна на строителни обекти в интервала 24 април 2023 година – 28 април 2023 година като част от Европейската седмица на действието, проведена от Европейския орган по труда (ЕОТ).

Това оповестиха от пресцентъра на Изпълнителна организация ГИТ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Инспекторите по труда в гр. София ще бъдат подкрепени от командировани инспектори от други градове. След селското стопанство през 2021 година и превоза – през 2022 година, през 2023 година ЕОТ ще концентрира своите старания за повишение на осведомеността за използване на трудовото законодателство в бранш „ Строителство “.

От своя страна, Инспекцията по труда посвещава акцията в Седмицата на действието на 28 април – Световния ден за сигурност и здраве при работа,

защото строителството е една от най-рисковите във връзка с трудовия травматизъм действия.

При инспекциите инспекторите по труда ще наблюдават дали се съблюдават условията за сигурност и здраве при осъществяване на строително-монтажни работи, както и за възникването и реализирането на трудовите правни отношения, включително и законосъобразното наемане на непознати жители в България, защото

секторът е рисков и по повод използването на другите форми на недеклариран труд, както и на работата без трудов контракт.

Строителството е измежду акцентите в контролната активност на Инспекцията по труда в последните години. През 2023 година в проекта на Агенцията още веднъж е заложена специфична мярка за бранша, защото той е с високи равнища на трудов травматизъм, в това число и във връзка с злополуки с летален излаз и такива, водещи до неработоспособност. Нагласата за занемаряване на съществени правила за сигурност при работа както от длъжностните лица, по този начин и от работещите е измежду главните аргументи за травматизма. Рисковият темперамент на строителните действия като работа на височина, земни/изкопни работи, потребление на повдигателни уреди и на тежка строителна машинизация също способстват за увеличение на трудовите злополуки.

През 2022 година в бранша са осъществени 5585 бр. инспекции. Установени са 29 112 бр. нарушавания, от тях 19 411 бр. са по обезпечаване на здраве и сигурност при работа. Случаите на работа без трудов контракт са 808 бр., което е съвсем 24% от всички открити случаи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР