Главна инспекция по труда/ГИТ/ откри бащата на детето, което бе

...
Главна инспекция по труда/ГИТ/ откри бащата на детето, което бе
Коментари Харесай

ГИТ откри бащата на детето, което редеше павета в жегата в София

Главна ревизия по труда/ГИТ/ откри бащата на детето, което бе снимано да реди плочки на тротоара на столичния бул. " Цар Борис III ",  съобщиха от ГИТ. 

Информацията е предоставена на органите за протекция на детето, с цел да се подхващат нужните ограничения. 

В България детският труд е неразрешен до 16 години – възрастта, до която съгласно Конституцията образованието е наложително. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа единствено след позволение от Агенцията. В противоположен случай е налице закононарушение, което се преследва по Наказателния кодекс и се уведомява Прокуратурата. 

Контролните органи на Агенцията са направили многократни изненадващи инспекции на служащите, полагащи паветата, само че детето не е било заварено на обекта, което е наложително изискване, с цел да могат инспекторите по труда да подхващат ограничения по подготвеност. Едва през вчерашния ден при следващите проверки на четири екипа на Инспекцията по труда те разкрили на обекта бащата на детето.

По време на инспекциите, извършени със съдействието на правоохранителните органи, е установено, че служащите са без персонални защитни средства, а трима от тях са и без подписани трудови контракти.

Проверката на работодателя им продължава. Санкцията за служащ без трудов контракт от 1500 лева до 15 000 лева за всеки обособен случай. Работодателят губи и право да взе участие в публични поръчки за период от три години от датата на влизане в действие на наказателното разпореждане. 

По мотив поставените от медии въпроси какви ограничения ще бъдат подхванати по отношение на детето и родителите му, Главна ревизия по труда прецизира, че неглижиране осъществяването на родителските отговорности е отвън материалната подготвеност на Агенцията. Установените по време на инспекциите обстоятелства и условия в тази тенденция са предоставени на органите за протекция на детето за предприемане на ограничения по подготвеност. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР