Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Комисията

...
Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Комисията
Коментари Харесай

ГДБОП проверява бТВ заради репортажа за ваксинираните антиваксъри

Главна дирекция за битка с проведената престъпност (ГДБОП) и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) правят серия инспекции по отношение на репортаж на бТВ и журналистката Мария Цънцарова за имунизирани против Covid-19 народни представители от парламентарната група на " Възраждане ", която се афишира против имунизациите. Това оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ).

От организацията показват, че при започване на май са поискали от Комисията за отбрана на персоналните данни информация за производството и да им бъде дадена опция да вземат участие със мнение, само че по този начин и не са получили отговор от институцията.

" Като се има поради надделяващия публичен интерес е голословно да се прави опит по какъвто и да било метод да се разкрие тайната на журналистическия източник ", се показва в позиция на АЕЖ по тематиката.

Оттам акцентират, че според мнение на Комисията по журналистическа нравственос от 24 май 2015 година публицистите имат освен правото, само че и задължението да пазят източниците си, когато са поверителни. Освен това правото на отбрана на източниците може да предстои на ограничаване при съблюдаване на условията за правда, пропорция и нужда в демократичното общество, след преценка на самостоятелен и неутрален съд.

" Практиката на Европейски съд по правата на човека (делото Гуудуин против Обединеното кралство) изрично приема, че " отбраната на журналистическите източници е едно от главните условия за независимост на пресата ", а " неналичието на такава отбрана ще се отрази негативно върху готовността на източниците да подкрепят пресата в информирането на обществото по въпроси от публичен интерес ", показват от АЕЖ.

Организацията се базира и на Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. Според нея " лицата, сигнализиращи за нередности, са изключително значими източници за проверяващите публицисти " и " отбраната на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за опазване на ролята на проверяващата публицистика на " страж " в демократичните общества. "

" Асоциацията на европейските публицисти регистрира, че въпреки да става въпрос за чувствителни персонални данни, въпросът за имунизационния статут против ковид на народните представители е от надделяващ публичен интерес. В изискванията на пандемия, довела до десетки хиляди смъртни случаи в България, от основно значение бе и продължава да бъде обществото да бъде предпазено от дезинформация по тематиката с имунизациите. В този подтекст въпросът дали политици, които въздействат върху публичното мнение, имат държание, надлежно на обществено изложените от тях възгледи, или натрупат по нечестен метод дивиденти посредством умишлено и злонамерено разпространение на дезинформация и акция против имунизация, е съответно журналистическо държание ", написа още в позицията.

АЕЖ акцентира, че съгласно конституцията, тълкувана от Конституционния съд, както и съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида, обществените персони и лицата на виновни държавни постове, в това число народните представители, се употребяват с доста по-занижена степен на отбрана на персоналния живот спрямо частните лица.

" Гражданите имат законното право да узнаят действителните условия към политически лица, които са изразили обществено позиции по значими публични въпроси, защото в основата е правото на осведомен избор на жителите, според разбирането на Конституционния съд. В този подтекст, сме на изрично мнение, че всевъзможни дейности, които биха могли да доведат до разкриването на възможните източници на информация на Мария Цънцарова и екипа на бТВ, са голословна мярка и съставляват съществено посягане по отношение на свободата на изложение ", пишат от асоциацията.

АЕЖ показва, че нуждата в демократичното общество от узнаването на тази другояче сензитивна персонална информация е толкоз по-голяма и заради неуспеха на страната по време на пандемията от ковид да се бори съответно и дейно с дезинформацията и по този метод да отбрани по-добре живота и здравето на доста хора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР