Главна дирекция за борба с организираната престъпност е превърната в

...
Главна дирекция за борба с организираната престъпност е превърната в
Коментари Харесай

Аферата Жоси или как Бойко Рашков превърна ГДБОП в политическа полиция

Главна дирекция за битка с проведената престъпност е превърната в политическа полиция. Мащабите на използването на службите на вътрешното министерство за политически цели е на път да придобие застрашителни размери, откакто се оказва, че даже основният прокурор и негови близки са обект на инспекции, които няма по какъв начин да бъдат разпоредени от различен, с изключение на персонално от вътрешния министър. Близкият до Бойко Рашков уебсайт за „ проверяваща публицистика “ Bird пусна в сряда публикация, основаваща се напълно на информация от инспекция на ГДБОП, в която по много неблаговиден метод е забъркано и името на обвинител №1, написа ”Труд”.

Става въпрос за изказвания на съсобственик в млекопреработвателната компания „ Жоси “ – Георги Георгиев, които същият популяризира от години, за оказван му в предишното напън да се откаже от печелившия си бизнес. Другият съсобственик Симеон Присадашки, несъмнено, отхвърля изказванията на Георгиев, които датират още от месец май 2018 година Интересен миг в целия скандал е присъединяване на близкия до укриващия се в Сърбия обвиняем за банкрута на КТБ някогашен банкер Цветан Василев деятел Георги Б. Георгиев от сдружението „ Боец “. Както през 2018 година, по този начин и в този момент, Георгиев седи компактно до съименника си млекопроизводител, който в далечната 2014 година трансферира 2% от компанията „ Жоси “ на бащата на основния прокурор – Стоимен Гешев.
свързани новини48599преди 21 часа
Прави усещане, че в медийните си участия Георгиев залива със суперлативи бащата на Иван Гешев, с който става известно, че се познават от десетилетия. Както през 2018 година, по този начин и в този момент, обаче, млекопреработвателят твърди, че е бил обект на лъжлива скица, която е целяла да го извади от компанията „ Жоси “. И в случай че преди три години и половина Георгиев не замества името на Иван Гешев, тогава началник на Специализирана прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото за банкрута на КТБ, то в този момент предприемачът явно е стимулиран да твърди, че зад схемата стоял точно актуалният основен прокурор.

Преди 10 дни обвинител №1 Иван Гешев съобщи пред публицисти, че родственици на прокурори са подложени на напън. Оказва се, че Гешев явно е визирал личният си татко – 83-годишният Стоимен Гешев, който съгласно изявленията, основани на данни от Министерство на вътрешните работи, е бил викан на разпит в по изказванията на Георги Георгиев от „ Жоси “. За момента от Министерство на вътрешните работи публично не са оповестявали информация за следствието, въпреки то да е най-малко от няколко месеца. Каква е повода това следствие да се води от антимафиотите също не е известно, най-малкото, тъй като по закон те нямат компетенцията да проверяват магистрати. Проверка по случая би следвало да извърши Комисията по противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, каквато в действителност наподобява е правена, освен това още преди три години и, както излиза наяве от думите на жалбоподателя, е завършила без да се откри, каквото и да е вмешателство по случая от страна на тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев.

Начинът, по който обществеността се приготвя посредством медийни изявления, основани на изказванията на съдружника във компания „ Жоси “, разкрива много нелицеприятни обстоятелства за ролята на основна работа, като ГДБОП, като политическа полиция за кавга с съперниците на вътрешния министър Бойко Рашков и назначилия го в предходните две служебни държавни управления - президентът Румен Радев. Ако съдим по дейностите на Рашков от последните месеци, до броени дни вътрешният министър ще институционализира медийната офанзива против обвинител №1, като по този начин ще разкрие зависимостите си и явно околните си връзки с укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

Още повече, че както преди повече от три години, по този начин и в този момент, появяването на съдружника във компания „ Жоси “ в общественото пространство е аранжирано от съименника му от „ Боец “ – Георги Георгиев. Когато МВР-министърът тръгне да нападна основния прокурор и по проблема „ Жоси “, Рашков обаче ще би трябвало да изясни, какво е наложило изваждането на прашясалото дело, което, както към този момент излиза наяве, е било обект на щателна инспекция от КПКОНПИ, а евентуално и от други институции и по което не са открити никакви данни за нарушавания, още по-малко за закононарушения. Със сигурност Бойко Рашков ще изясни, че е имало „ нови доказателства “ и са били длъжни да снемат пояснения, пък било то и от бащата на обвинител №1, макар неговата преклонна 83-годишна възраст.

Фабрикуваната от вътрешния министър спекулация „ Жоси “ има за цел в метафоричен, само че и директен смисъл, да „ удари “ основния прокурор Иван Гешев. Разследването на сигурно ще бъде употребявано, с цел да може новата правосъдна министърка Надежда Йорданова да желае инспекция от Инспектората към Висшия правосъден съвет по проблема, а от членовете на самия правосъден съвет още веднъж да бъде отхвърлен обвинител №1, най-малко до момента в който случая се обяснява. Самата Надежда Йорданова даде поръчка, че е подготвена да се включи в осъществяването на политическата офанзива против Иван Гешев. Впрочем същото направиха по-рано през годината и служебните й прародители Иван Демерджиев и Янаки Стоилов. Именно под диктовката на Бойко Рашков, през лятото Стоилов внесе във Висш съдебен съвет искане за отстранява на основния прокурор. За по-голяма тежест – остарели медийни изявления, заявления на политизирания Съюз на съдиите в България и изявленията, бяха показани като „ отчет “ на вътрешния министър.

Логично настояването бе оставено без разглеждане от кадровиците, само че пък това даде мотив служебното държавно управление да нападна отхвърли на Висш съдебен съвет да се занимава с компромати пред Върховния административен съд, а пък Конституционният съд даже бе заставен да образува дело, с цел да обясни – може ли правосъдният министър да желае отстраняването на основния прокурор. Участието на професора по право Янаки Стоилов в компроматната акция против Иван Гешев бе възнаградено с изпращането му в Конституционния съд с мандат от девет години.

Аферата „ Жоси “, сътворена от тогавашния следовател Бойко Рашков, сигурно ще завърши и като различен несполучлив опит на вътрешния министър да нападна основния прокурор. По донос от някогашния народен представител Минчо Спасов, който през 2020 година бе задържан поради спешно прекъсване на софийското метро, МВР-министърът ангажира целия запас на вътрешното ведомство, с цел да внушава, че Иван Гешев имал невалидна тапия по право от Академията на Министерство на вътрешните работи. В продължение на месец Министерство на вътрешните работи ревизираше личното си висше образователно заведение, като паралелно с това инспекция извърши просветителното ведомство и Министерство на правораздаването, с цел да се удостовери изначално известният факт, че Иван Гешев е придобил юридическото си обучение в Института на Министерство на вътрешните работи в средата на 90-те години. Нещо, което са създали още стотици практикуващи през днешния ден юристи и магистрати. Въпреки това, Рашков използва даже парламентарната естрада на предходния парламент, с цел да внушава, че нещо с дипломата на Гешев не било наред. За разлика от „ дейното мероприятие “ с дипломата, аферата „ Жоси “ обаче минава границата на допустимото, тъй като обект на политико-полицейски тормоз към този момент се оказва даже възрастният татко на Гешев.

Действията на Рашков от последната половин година демонстрира, че той съществено подценява съперниците си, а и обществото като цяло. Дори и за най-големия зложелател на Иван Гешев е ясно, че, в случай че имаше и най-малкото съображение той да бъде уязвим по проблема „ Жоси “, това щеше да бъде употребявано още през 2019 година, когато в продължение на шест месеца, кандидатурата му за основен прокурор бе обект на всевъзможни компроматни офанзиви. Без подозрение – Георги Георгиев от „ Боец “, който при поискване е подготвен да окупира Съдебната палата в София или най-малко да направи несполучлив опит за това, още преди две години и половина щеше да обикаля със съименника си и да твърди, че претендентът за основен прокурор към оня миг е взел бизнеса на никому незнаен млекопроизводител.

Противниците на избора на Гешев за обвинител №1 тогава бяха принудени да стигнат до такава степен, че да фабрикуват подправени документи на ДАНС, в които се твърдеше, че претендентът за основен прокурор имал сметки в швейцарски франкове и прочие. Само преди половин година, освен това още веднъж с дейното подпомагане на Бойко Рашков, в медиите се внушаваше, че магистрат с буквите И.Г. пък бил в конфиденциален лист на ДАНС на съдиите и прокурори, които имали недекларирани парцели и пари в чужбина. И това се оказа безспорна неистина, каквато занапред е ясно, че е и готвената от политкомисаря Бойко Рашков така наречен спекулация „ Жоси “.

Употребата на за политическа кавга, с изключение на, че разкрива желанието на вътрешния министър да употребява от дълго време жигосани сталинистки похвати, демонстрира, че, най-малко до момента в който Бойко Рашков е отпред на Министерство на вътрешните работи, специфичните служби ще се занимават с всичко друго, само че не и с противопоставяне на престъпността и откриване на същинските злоупотреби. Да сте чули скоро да е разкрила схеми за пране на пари, данъчни закононарушения или групи за разпространяване на опиати, рекет и изнудвания. Няма и да чуете, тъй като явно антимафиотите са превърнати в политическа полиция, която би трябвало да преследва идеологическите съперници на настъпващата тирания.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР