Главеният човек в швейцарския Базел“ е един и същ в

...
Главеният човек в швейцарския Базел“ е един и същ в
Коментари Харесай

Откривателят на Салах е институция в „Базел“

Главеният човек в швейцарския „ Базел “ е еднакъв в продължение на повече от 15 години. Сменят се играчи, треньори и даже президенти. Руди Збинден, основен скаут на тима, е индивидът институция в клуба. Въпреки че през сегашния сезон „ Базел “ се раздели с шест съществени футболисти, това не е удар за тях. Збинден и неговите подчинени от скаутския отдел постоянно имат по три разновидността за заместител на напускащ играч.

Докато Мохамед Елнени преминаваше медицински прегледи в „ Арсенал “ през 2016-та, на „ Санкт Якоб Парк “ дойде Александър Франсон от „ Норкьопинг “. Египетският халф мина в лондонския клуб за 11 млн. евро, а бе платен за 500 хиляди Подобна бе обстановката със Самуел Инкоом. Футболистът, който през предходната година игра във „ Верея “ (Стара Загора), бе платен за 680 хиляди евро от швейцарския отбор през 2009 година, а в следствие бе продаден на „ Днипро “ за 6,8 млн. Взимаш на ниска цена, даваш скъпо. Политика, наложена точно от Руди Збинден. Най-пресният образец обаче е най-голямото му изобретение – Мохамед Салах. Нападателят, който къса мрежи в Англия с екипа на „ Ливърпул “.

Збинден следи египетския нападател повече от година и даже в следствие привличането на Елнени е за да се помогне на Салах за акомодацията в Швейцария. Освен това, „ Базел “ е клуб, който може да си разреши да купува скъпо. Салах бе притеглен за 2 млн. евро, а в следствие продаден на „ Челси “ за съвсем 20 млн.

Влиянието на основния скаут обаче е толкоз огромно в клуба, че даже Марко Стрейлър, някогашен нападател, е открит от Збинден в долните дивизии на швейцарските лиги и предложен за шефски пост в клуба. Така и става. Стрейлър сега е състезателен шеф на гранда. Просто Збинден е човек, който управлява един от най-ефективните спортни отдели в Европа.

„ През 1999 година започнах да проследявам противниците на „ Базел “ в Швейцария и много скоро разбрах, че да разчиташ единствено на видео анализите е огромна неточност – изяснява Збинден, който е идвал редица пъти у нас. – Това оказва помощ, само че напълно друго е да бъдеш на стадиона и да видиш какво тъкмо се случва. Затова, когато през 2002 година станах главен скаут в клуба, подредих да се създадат редица промени. Наложих доста ясна философия. Старши треньорът няма никаква роля в разузнаването и той би трябвало да разбере това през цялото време, когато приема изискванията за постъпване на работа. Това, несъмнено, не значи, че не взе участие в нашите полемики. Другото значимо нещо е, че ние не купуваме играчи, в случай че треньорът не желае да ги вижда. “

Причината Збинден да не позволява ментор до разузнаването е доста елементарна. Играчите подписват контракти за 4-5 години, а треньорът може да бъде уволнен за ниски резултати още на следващия ден. Ако той бъде освободен, какво ще прави клубът с играчите, които е поискал? Тези състезатели би трябвало да са привлечени след дълго разузнаване, с цел да не изпадне клубът в рецесия.

„ Стремим се да изградим ос от опитни играчи, а към тях да интегрираме наши играчи от академията – прибавя основният скаут на „ Базел “. – Търсим и млади футболисти отвън Швейцария, които да подготвим за консолидиране. В идеалния случай можем да платим малко, само че не и прекомерно скъпо. Все отново всички мечтаят за по-голям клуб от „ Базел “ и ние постоянно имаме едно на разум.“

Последното изречение е основното мото, което движи швейцарския гранд. И двете страни просто знаят същността на това какво се изисква от тях. Клубът е наясно с високите цели на играчите, а те пък се преценяват с тази опция за трамплин и дават най-хубавото от себе си. В един миг футболистът може да осъзнае, че доверието от страна на „ Базел “ към него е огромно и той може да реши да остане в Швейцария.

„ Най-лошата ми договорка бе Сезар Каригнано, който привлякохме с рекорден трансфер за „ Базел “ – 1,8 млн. евро – споделя Збинден. – Той имаше голям капацитет за международна звезда. Имаше обаче един проблем – не може да играе добре надалеч от своето семейство. Затова се върна в Аржентина и повече в никакъв случай не чухме за него. “

Главният скаут на „ Базел “ споделя история, която е обвързвана с някогашния треньор на отбора Георг Хайтц.

„ Той доста хареса един тунизиец и ме помоли да го виждам известно време – сподели Збинден. – Отидох на един мач и незабавно споделих, че това момче не ни би трябвало. Футболистът цялостен мач игра с развързани обувки. Искаше да покаже на всички, че даже и по този начин е по-добър от останалите. Той въпреки всичко направи трансфер, само че егото му го погуби и потъна в ниските дивизии. “

Скаутът на „Базел“ признава, че общата картинка е по-важна за него, в сравнение с обособени детайли. Горд е с привличането на Матиас Делгадо. Купен за милион евро и продаден за близо 7. Делгадо записа над 250 мача за клуба, означи повече от 80 гола.

„ Наблюдавах го, когато играеше за аржентинския „ Чакарита “ – прибавя Збинден. – В един мач нямаше ден. Бъркаше всяко отиграване. В един миг обаче сподели какъв брой е талантлив с превъзходен пас, на който може да завиди и състезател като Зинедин Зидан. Продължих да го следя и се убедих, че би трябвало да го вземем. Така и направихме. Заради този метод и положителния ни опит в Южна Америка, създадохме наше скаутско звено там, което следи всички младежки шампионати от 15 до 20-годишна възраст. Изградихме си известност, поради която локалните знаят, че стъпката, която би трябвало да подхващат, е тази към „ Базел “. В момента обаче е доста мъчно, тъй като най-хубавите играчи от Южна Америка непосредствено отиват в грандовете. Да, само че единствено „ Барселона “ играе хубав футбол. Ние не желаеме да сме като каталунците, само че не можем и да сме пети или шести в шампионата. Феновете, спонсорите, градът… всички желаят триумфи и спектакли. Да живееш с такива условия е необикновено мъчно. “

Заради това Збинден построява екип от хора, които рядко са на едно мнение. Това му харесва, тъй като всеки има своята позиция. Така през 2004 година основният скаут споделя, че клубът би трябвало да купи бразилеца Клебер от „ Хановер “. По това време бранителят играе зле, а отборът му се бори за оцеляване. В „ Базел “ се мръщят на предлагането на Збинден, само че в последна сметка скаутът постанова мнението си. Играчът е притеглен за смешна сума и продаден след единствено 30 мача на „ Сантос “ за няколко милиона.

„ Не е елементарно да намериш състезател и да направиш съвършената инвестиция – прибавя Збинден. – Прекарвал съм 150 дни от годината в аероплан, с цел да диря или проследявам футболист. Трябва да създадем всичко бързо, с цел да разберем къде и по какъв начин можем да намерим добър състезател. “

И това е по този начин. През 2015 година Збинден намира украшение в град Винтентур, който се намира на 15 минути от Цюрих. Там са реномираните клубове като едноименният отбор и „ Грасхопърс “. Под носа им обаче е спазарен младият централен бранител Мануел Аканджи за по-малко от 700 хиляди евро. Три години по-късно бранителят бе продаден на „ Борусия “ (Дортмунд). В касата на „ Базел “ влязоха 18 млн. евро. И Руди Збинден, както постоянно, към този момент имаше трима претенденти, които да го заместят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР