Главен изпълнител за разширяването на българската газотранспортна система от Турция

...
Главен изпълнител за разширяването на българската газотранспортна система от Турция
Коментари Харесай

Руска медия: Газпром избра руснаци да правят българската отсечка от Турски поток

Главен реализатор за разширението на българската газотранспортна система от Турция към Сърбия на стойност от 1,4 милиарда евро ще бъде Тръбната металургична компания (ТМК) на Дмитрий Пумнянски. Това заяви съветското издание РБК, като се базира на два източника, осведомени с изискванията на плана.
Формално търгът за интерконектора още не е приключил, само че " планът би трябвало да се осъществя в ускорено движение, още повече че в Сърбия (строителството от границата с България до границата с Унгария) работата е в разгара си ", разясни един от източниците за РБК. По думите му ТМК ще обезпечи тръбите за плана и към този момент води договаряния за подписване на контракт за строителните работи с австрийската Strabag. Но от подразделението на Strabag отхвърлят информацията.
Представител на ТМК заяви за РБК, че сега компанията не взе участие в плана за строителството на българския сектор на " Турски поток ", само че преглежда опцията за присъединяване в търга за " Булгартрансгаз " и чака решение за неговото обновяване. От " Булгартрансгаз " не са коментирали информацията.
Припомняме, че по-рано стана ясно, че компанията " Атоменергоремонт " АД отдръпна жалбата, с която блокира поръчка на " Булгартрансгаз " ЕАД за така наречен " Турски поток ", чиято стойност без Данък добавена стойност е 2,286 милиарда лв.. Поръчката е с предмет „ Доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране – фаза работен план, създаване и въвеждане в употреба на обект: " Разширение на газопреносната инфраструктура на " „ Булгартрансгаз " ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница ", стадий " Линейна част ". Тя бе оповестена на 21-ви декември 2018 година. По жалбата на сдружението от 12-ти февруари против дадени от възложителя уточнения Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува произвеждане на 13-ти и ден по-късно процедурата за избор на реализатор бе краткотрайно спряна.
Справка в уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията сочи, че " Атоменергоремонт " АД посредством изпълнителния си шеф Николай Петков е отдръпнало жалбата си в деня, в който е издадена заповед за прекъсване на всички дейности по хода на процедурата поради въпросното обжалване. Заповедта е на Любомир Кръстев – началник на отдел " Възлагане на публични поръчки " и прокурист на изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД. Към днешна дата процедурата не е обновена. Крайният период за подаване на предложения за присъединяване изтичаше на 15-ти февруари, само че поръчката беше де факто спряна един ден по-рано. С подаването на тъжба от заинтригувано лице и формираното след това произвеждане на процедура беше продължен срокът за подготовка и подаване на предложения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР