Главатарят на терористичната групировка ДАЕШ (Ислямска държава) Абу Бакр ал

...
Главатарят на терористичната групировка ДАЕШ (Ислямска държава) Абу Бакр ал
Коментари Харесай

Главатарят на ДАЕШ Багдади избягал при опит за преврат от собствените му бойци

Главатарят на терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) Абу Бакр ал Багдади е оживял при опит за прелом през предишния месец, изработен от задгранични бойци в неговото леговище в източната част на Сирия, считат представители на иракските и западните специфични служби, като от този момент терористите дават голяма парична премия за главата на главния съзаклятник, написа английският в. " Гардиън ".

Смята се, че случаят е станал на 10 януари в село покрай град Хаджин в долината на река Ефрат, където джихадистката формация управлява последната си територия. Представители на разследващите служби настояват, че плануваното нападение против Багдади е довело до престрелка сред задгранични бойци и бодигардовете на главатаря дезертьор на терористите, която го е предиздвикала да избяга в околните пустини.

ДАЕШ е предложила премия на всеки, който убие Абу Муат ал Джазаири, считан за задграничен войник деец, един от почти 500 бойци на ДАЕШ, за които се счита, че са останали в региона. Въпреки че ДАЕШ не са обвинили Джазаири непосредствено, даването на премия за главата на един от нейните високопоставени членове е необикновена стъпка, а представители на специфичните служби считат, че той е бил централният съзаклятник.

" Те са го разбрали тъкмо в точния момент ", показал представител на разузнаването, допълвайки: " Имаше конфликт и двама души бяха убити. Това е бил задграничен войник, част от неговите най-доверени хора. "

Представители на иракските служби и техни сътрудници от Англия и Съединени американски щати са уверени, че Багдади неотдавна е прекарал време в последния редут на така наречен халифат, където непримиримите членове на групировката се прегрупираха след две години загуби на бойното поле.

Сред тях са високопоставени главатари и останките от задгранични бойци, които наводниха Сирия и Ирак в интервала сред 2013 и 2015 година, раздувайки редиците на терористичната формация до минимум 70 000 души. Понастоящем остават към 500 екстремисти дружно със фамилиите си, обградени от подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски сили на сирийската страна на иракската граница и от подкрепяните от Иран шиитски милиции от другата страна на границата.

След като региона, следена от ДАЕШ, се разпадна, а нейните главатари бяха премахнати, местонахождението на Багдади се трансформира в възходящ фокус. Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно пострадване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му обществено появяване, в което се разгласи за халиф в джамията " Ал Нури " в иракския град Мосул в средата на 2014 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР