Главатарят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин е бил убит, ликвидирането

...
Главатарят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин е бил убит, ликвидирането
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Патрушев е организирал ликвидирането на Пригожин, Путин знаел за операцията

Главатарят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин е бил погубен, ликвидирането му е проведено от секретаря на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев, оповестява The Wall Street Journal, представен от УНИАН.

Изданието отбелязва, че Патрушев е предизвестил президента Владимир Путин, че залагането на Пригожин и неговите наемници във войната с Украйна дава на последния от ден на ден въздействие и съставлява опасност за Кремъл. Когато Пригожин подвигна протест, Патрушев видял в това опция да се отърве вечно от шефа на ЧВК.

Според WSJ Патрушев почнал да предизвестява Путин за заплахата от Пригожин през лятото на 2022 година, само че президентът не се вслушал в думите му, защото " вагнеровците " реализирали триумфи на бойното поле. Според събеседник на изданието, някогашен офицер от съветското разузнаване, това се е трансформирало през октомври 2022 година

Тогава Пригожин се обадил на Путин и жестоко се оплакал от дефицита на муниции, което довело до огромни загуби. В този миг Патрушев е бил в кабинета на Путин, твърди източникът на WSJ. Според него Патрушев декларирал, че Пригожин е станал рисков и е престанал да почита властта на Кремъл.

Путин пренебрегнал последвалите недоволства на Пригожин по отношение на доставките, в това число обществените му спорове с съветското военно управление, като не отговарял на позвъняванията му, написа WSJ. През юни 2023 година, когато Пригожин стартира протеста, Патрушев " пое нещата в свои ръце ", се споделя в материала.

Според източници на WSJ секретарят на Съвета по сигурността се обадил на офицери, симпатизиращи на Пригожин, и ги помолил да убедят шефа на ЧВК Вагнер да спре протеста. Патрушев потърсил и медиатори за разрешаване на спора в прилежащи страни. Освен Александър Лукашенко (който в последна сметка стана подобен посредник), това беше и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

След края на протеста Патрушев стартира да създава проект за ликвидиране. Според източници на изданието от западните разследващи организации по-късно на Путин са били показани тези проекти и той не е възразил.

На 23 август ръководителят на ЧВК изчака на летище Шереметиево, до момента в който самолетът му беше тестван и квалифициран за политане. Точно в този миг под крилото е била сложена дребна бомба, съгласно събеседници на WSJ в западните разследващи служби.

Половин час след излитането, на височина от към 8500 метра, бомбата избухна. Всичките 10 души на борда са починали. Кремъл отхвърля да е забъркан в гибелта на Пригожин.

Превод и редакция: ни

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР