Главата на влиятелната православна църква в Русия - патриарх Кирил,

...
Главата на влиятелната православна църква в Русия - патриарх Кирил,
Коментари Харесай

Руският патриарх готов да се обедини с папата в мисията за мир

Главата на авторитетната православна черква в Русия - патриарх Кирил, съобщи на пратеника на папа Франциск, че техните църкви би трябвало да работят дружно, с цел да предотвратят " отрицателните политически развития и да служат на идеята за мира и справедливостта ", оповестява " Ройтерс ".

Патриарх Кирил е мощен покровител на решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна. От своя страна, папа Франциск неведнъж е призовавал за прекратяване на спора, който унищожи украински села и градове, аргументи гибелта на десетки хиляди души и прогони още милиони от домовете им.

" Смятам, че през днешния ден църквите могат посредством взаимните си старания да предотвратят отрицателното развиване на политическите събития и да служат на идеята за мира и справедливостта ", акцентира съветският патриарх пред пратеника кардинал Матео Дзупи.

Светият отец заяви за такава задача предишния месец
" Много е значимо в тези сложни времена християнските общности на Изток и Запад да вземат присъединяване в този развой на помиряване ", добави патриархът.

Дзупи, който се срещна с Кирил във втория ден от пътуването си до Москва, акцентира, че папа Франциск мощно желае да чуе непосредствено възгледите на съветския патриарх за обстановката в Украйна.

Преди това Дзупи разиска филантропични въпроси, свързани с спора в Украйна и отбраната на човешките права с съветския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова.

През март Международният углавен съд издаде заповед за арест както на Лвова-Белова, по този начин и на президента Владимир Путин, като ги упрекна във военно закононарушение за нелегално депортиране на стотици деца от Украйна.

Москва обаче уточни, че заповедите са юридически оскъдни, защото Русия не е член на МНС. Освен това отхвърли обвиняванията за нарушение на правата на индивида в Украйна.

Русия не крие програмата си, по която взе хиляди украински деца на своя територия, а я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на военни дейности.

В сряда Дзупи организира диалог и с един от съветниците на Путин - Юрий Ушаков, които съгласно Ватикана са минали добре.

Вчера представителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл " високо цени напъните и самодейностите на Ватикана за намиране на спокойно решение на украинската рецесия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР