Главата на Римокатолическата църква папа Франциск е на тридневно посещение

...
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск е на тридневно посещение
Коментари Харесай

Папата в Гърция: Европа е раздирана от националистически егоизъм

Главата на Римокатолическата черква папа Франциск е на тридневно посещаване в Гърция. В Атина той се срещна с президента и премиера на страната и прикани за повече взаимност към бежанците, оповестява БНР.

" Без Атина и без Гърция Европа и светът не биха били това, което са. Те биха били по-малко мъдри и по-малко щастливи “.

С тези думи на Св. Григорий Богослов стартира обръщението на папа Франциск към президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Срещата се състоя в президентския замък в Атина.

Главата на католическата черква означи със угриженост, че освен на европейския континент има " оттегляне от демокрацията ".

За бежанската рецесия и пандемията папа Франциск беседва с премиера Кириакос Мицотакис и акцентира:

" Искам да прикани за една обща, международна визия по въпроса с миграцията. Да се обърне повече внимание на хората в потребност и съразмерно, според от опциите на всяка страна, те да се одобряват, пазят и интегрират. Защото са герои в една ужасяваща, модерна авантюра. "

За да се запознае персонално с проблемите на бежанците духовният лидер на Римокатолическата черква на следващия ден ще посети лагера на остров Лесбос.

С интерес се следи срещата с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, като се чака диалозите да са в дух на задълбочаване на връзката сред Ватикана и гръцката православна черква.

След идването си в Гърция папа Франциск предизвести, че Европа е раздирана от " националистически нарцисизъм " по въпроса на миграцията. Според него дейностите на Европейски Съюз за превъзмогване на мигрантската рецесия не престават да са некоординирани, а решенията - краткотрайни. Брюксел не е " мотор на солидарността ", акцентира папата.

Във видеопослание понтифът подсети, че Средиземно море се е трансформирало в „ огромно гробище “ заради многото жертви на мигранти.

Това е второто посещаване след 2016 година на гръцкия остров, трансформирал се в синоним на бежанската рецесия.

Утре след обяд в Двореца на музиката в Атина ще бъде отслужена божествена литургия с стеснен брой гости заради строгите епидемиологични ограничения.

Въпреки това католици от прилежащите балкански страни дойдоха в гръцката столица, с цел да посрещнат духовния лидер. Акредитирани са 200 публицисти. Над 3500 служители на реда охраняват Атина.

Полицията забрани митингите и други всеобщи събирания на хора в редица региони на Атина. За през днешния ден в центъра на гръцката столица бяха планувани два митинга " против насилствената имунизация ".

Папата идва в Гърция след аудиенция в Кипър.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР