Главата на Българската православна църка Негово Светейшество Патриарх Неофит е

...
Главата на Българската православна църка Негово Светейшество Патриарх Неофит е
Коментари Харесай

Почина главата на Българската православна църква патриарх Неофит


Главата на Българската православна църка Негово Светейшество Патриарх Неофит е умрял на 78-годишна възраст, оповестиха членове на Светия Синод късно снощи в обществените мрежи. Официалното изказване на синода се чака след среднощ.
Патриарх Неофит, който оглави църквата през 2013 година, беше настанен от края на ноември 2023 г. във Военна здравна академия (ВМА) с белодробно заболяване и Светия Синод прикани миряните да се молят за него. В последните седмици синодът от време на време съобщаваше да възстановяване на положението му, до момента в който лекарите се грижеха за здравето му.
За последно патриарх Неофит отслужи литургия на Великден през 2023 година
Патриарх Неофит е роден в София през 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров. На 20 години приключва Софийската духовна семинария, а през 1971 година - Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след завръщането си преподава и управлява студентския хор в Духовната академия. През 1975 година е подстриган за духовник от патриарх Максим в Троянския манастир.
В края на 1989 година става ректор на Духовната академия, а през 1991г. - пръв декан на възобновения през същата година Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". По-късно е основен секретар на Светия синод и ръководител на настоятелството на храм-паметника " Св. Александър Невски ".
През 1994 година става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разграничена на Русенска и Доростолска през 2001г., става Русенски митрополит.
Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата през януари 2012 година разгласи принадлежност към някогашните секрети служби. Досието му обаче е едно от най- " чистите " - непокътнати са едвам 16 листа, в които няма писмени следи от владиката.
През 2015 година, във връзка 70-та му годишнина, беше почетен от президента Росен Плевнелиев с медал " Стара планина " първа степен за изключителния му принос към България.
През 2015 година Неофит беше определен на патриаршеския престол през Ловчанския митрополит Гавриил.
Във времето си отпред на Синода той беше труженик на концепцията Българската православна черква да стане черква майка на Македонската. Това не стана, само че през 2022 година Св. Синод призна македонската черква.Първи стъпки за това бяха направени през ноември 2017 година, когато Македонската черква пожела да признае Българската за своя църква-майка и по този начин да уреди личното си признание от останалите православни църкви, а Българската одобри да спомага. Преди съвещанието на Св. синод патриарх Неофит съобщи, че Българската черква би трябвало да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, " тъй като те са наши братя и наш народ ".
През март 2018 година, патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха дружно заупокойна молитва в манастир " Рождество Христово " в град Шипка във връзка трети март и отбелязването на 140 години от Освобождението на България.
През май 2019 година патриарх Неофит се срещна с папа Франциск при визитата му в България.
Срещата беше единственият контакт на папата с българската черква, защото синодът разгласи, че няма да има общи богослужения с Франциск и че не позволява клирици на църквата да вземат участие в събития от програмата му.
Според устава на църквата след гибелта на патриарха, Светият Синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав. В случая това е Великотърновският митрополит Григорий.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР