Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб.

...
Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб.
Коментари Харесай

Битката с глаукомата не е обречена, твърди офталмологът доц. Анрей Андреев

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в международен мащаб. Изчислено е, че над 4,5 млн. души са изгубили зрението си заради глаукома, и че този брой ще нарасне, като съгласно някои прогнози през 2020 година даже ще надвиши 11 млн. души в международен мащаб. Това показа в изявление за Българска телеграфна агенция офталмологът доцент Андрей Андреев във връзка протичащите през март международни дни за битка с глаукомата.

Доц. Андреев е шеф на известна столична очна клиника и един от търсените експерти офталмолози у нас.

Наричат заболяването тихия апаш на зрение, защото тя прогресивно поврежда зрителния нерв и постоянно протича без признаци. По последни данни, обновени към края на 2018-та година, почти 3,5 % от българското население или близо четвърт милион българи имат глаукома. Според доцент Андреев профилактичните прегледи на зрението са от огромно значение за ранната диагноза и сполучливото лекуване на болестта.

Специалистът показа също, че не съществува неизбежност в борбата с глаукомата, като за тази подла болест съществува огромен набор от средства за лекуване. Въпреки това обаче лекуването е нескончаем развой и зависи както от държанието на болния, по този начин и от опциите на съответната очна клиника.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР