Глаукомата е едно от най-рисковите очни заболявания, които могат да

...
Глаукомата е едно от най-рисковите очни заболявания, които могат да
Коментари Харесай

Д-р Салимехмед от “Луксор“: ОСТ може да определи риска от глаукома, както и да помогне при лечение на заболяването

Глаукомата е едно от най-рисковите очни болести, които могат да причинят трайна загуба на зрението, в случай че не се лекуват. Заболяването предизвиква увреждане на зрителния нерв и последователно или внезапно утежняване на зрението. Това най-често е разследване на нараснало налягане в окото, само че и други фактори като възраст и/или фамилна обремененост могат да допринесат за развиване на болестта. 
Прочетете още
Обикновено глаукомата е безболезнено заболяване, което постоянно не се усеща в началните си стадии. Затова е значимо да се вършат постоянни инспекции на зрението, както и съвещания с офталмолог, който може да приложи най-иновативни способи за проучване при всяко съмнение за глаукома.

Как глаукомата може да бъде диагностицирана и какви са плюсовете на оптичната кохерентна томография (ОСТ), тези въпроси обсъждаме с доктор Рамазан Салимехмед от Очна болница „ Луксор “ в Пловдив.

 - Д-р Салимехмед, кажете ни в резюме какво съставлява оптичната кохерентна томография (ОСТ) и по какъв начин тя може да помогне за диагностициране на глаукомата?

- Оптичната кохерентна томография (OCT) е неинвазивна техника за образна диагностика в офталмологията, която е значим инструмент при диагностициране и лекуване на глаукома. Модерната технология изобразява сектор от ретината в подробни напречни срезове, като може да показа във висока разграничителна дарба и надлежно проучва нервните нишки и главата на зрителния нерв, което от своя страна е от решаващо значение за скрининг и ранното разкриване на болестта . Не на последно място, ОСТ се употребява и в проучвателен изследвания за по-добро схващане на механизмите на глаукомата и за създаване на нови способи за лекуване на болестта.

- Какъв е тъкмо процесът при сходно проучване?

- ОСТ работи, като употребява светлинни талази за основаване на подробни изображения – при глаукома това са главата на зрителния нерв и тъканите по съседство. Отразените лъчи се употребяват за основаване на тримерен облик на зрителния нерв и оценка на дебелината на пласта нервни нишки, както и други значими структури в окото. Дебелината на пласта на нервните нишки е сериозен фактор при диагностицирането и лекуването на глаукома . С напредването на болестта пластът на нервните нишки изтънява, което може да докара до необратимо увреждане на зрителния нерв и загуба на зрението. ОСТ обезпечава прецизни измервания на дебелината на пласта нервни нишки, които могат да се употребяват за разкриване на ранни признаци на глаукома и за следене на измененията в нерва с течение на времето.

Накратко казано, апаратът работи на светофарен принцип. За да добиете визия, ще ви покажа и фотоси, които демонстрират изтъняването на пласта на нервните нишки /второто изображение/:



Сравнителни изображения на пациенти от клиника „ Луксор “. Единият от тях е фамилно съкрушен и се наблюдава, а другият е диагностициран с глаукома.    

- Тоест, това проучване разрешава точно следене на заболяването и нейните последици върху зрението?

- В допълнение към измерването на дебелината на пласта на нервните нишки, ОСТ може да даде и информация за размера и формата на главата на зрителния нерв, което е значимо за установяване на тежестта на глаукомата. Чрез следене на измененията в главата на зрителния нерв с течение на времето офталмолозите могат да поправят проектите за лекуване и да се намесят по-рано, с цел да предотвратят загубата на зрение.

- Какъв е механизмът за разкриване на болестта при напълно ранна фаза?

OCT се употребява за диагностициране на глаукома посредством премерване на дебелината на пласта на нервните нишки на ретината. Изтъняването на този пласт постоянно е ранен симптом на глаукома, а ОСТ може да открие промени в дебелината, които може да не са забележими при клиничен обзор. Освен това, OCT може да бъде потребен за различаване на глаукома при хора с компликации в измерването на вътреочното налягане, което се употребява като един от факторите за диагностициране на глаукома. Още една потребна функционалност на OCT е, че той може да мери дебелината на роговицата. Тази информация е нужна, с цел да се реши дали цената на апарата, показващ цената на ВОН е действителна или е належащо да се направи преизчисляване.  



Изображения на зрителните нерви от пациенти на клиника „ Луксор “ - съпоставяне сред здрави пациенти и такива с глаукома.

- Освен при диагностика, може ли ОСТ да докара до позитивни резултати и при към този момент записано заболяване?

- ОСТ се употребява и за следене на прогресията на глаукомата с течение на времето. Чрез сравняване на измерванията на пласта на нервните нишки, вашият офталмолог може да наблюдава измененията и да дефинира дали болестта се утежнява, надлежно да поправя вашата терапия. За задачата би трябвало да се направи изходно премерване на дебелината на пласта на нервните нишки на ретината сега на слагане на диагнозата. Това изходно премерване може да се употребява за следене на измененията с течение на времето и за установяване на успеваемостта на лекуването.

- Какво следва след диагностика?

- Пристъпва се към обмисляне на лекуването. ОСТ може да помогне за обмисляне на лекуването, като даде информация за местоположението и тежестта на увреждането на нервите при глаукома. Тази информация може да се употребява за адаптиране на лекуването към характерните потребности на пациента.

- Какво можем да посъветваме хората с очни проблеми?

- Ако имате глаукома или сте изложени на риск от болестта, поговорете с вашия офталмолог за изгодите от ОСТ и по какъв начин тя може да помогне за отбрана на зрението ви. Ние, в Очна болница " Луксор " разполагаме със модерни апарати и с ще се радваме да ви осигурим обширен обзор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР