Глътка въздух за преработвателите след отмяната на забраната за внос

...
Глътка въздух за преработвателите след отмяната на забраната за внос
Коментари Харесай

Експерт: Нямаше ефект от забраната на украински внос, няма и основания за поскъпване на олиото

Глътка въздух за преработвателите след анулацията на възбраната за импорт на украинско зърно. Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев съобщи пред, че към този момент ще проработят в естествени пазарни условия. " Самата възбрана, която беше призната главно под натиска на земеделските производители, нямаше съображение. В България бяха импортирани незначителни количества. Тази възбрана беше призната макар нашето гледище и разбори, че тя няма да докара до повишение на цените на слънчогледа в България. Тя не оказа никакъв резултат на цената на слънчогледа. Произвеждаме към 2 млн. тона слънчоглед, имаме построени мощности за 4 млн. тона. Внос е нужен. Искаме да имаме достъп до повече суровина ", разяснява гостът.Земеделските ни производители задържаха продукцията си и суровината в заводите не беше в нужните количества, което наложи краткотрайно затваряне на по-големите фабрики, разясни Янев.

" Украйна и Русия дефинират цените в Черноморския район. Украйна продължава да работи в тежките условия, предходната година е произвела 12,8 млн. тона слънчоглед. 5,2 млн. тона слънчоглед изнася Украйна в целия свят. Тази неспособност да се преработва слънчоглед, украинците го оферират за износ - той ще отиде в наша конкурентна страна или те ще го преработят и отново ще излезе на същия пазар. Не се осъзна това, че няма да окаже въздействие на цените на слънчогледа и олиото ", сподели още Янев.

По думите му към този момент могат да проработят, в случай че цените на пазара са преференциални за българските производители на слънчоглед. На цените на слънчогледа въздействат стопански фактори, а доста детайли на свободния пазар ги няма. Климатичните условия също са от огромно значение, а тази година у нас те не са били доста положителни. " Цените на външните пазари са определящи за цената на олиото на вътрешния пазар. В момента цените са надолу и няма учредения за повишаване на олиото. Проблемът е, че нашите аграрни производители тази година имат по-висока себестойност и цената на интернационалния пазар не е преференциална за тях, несъмнено ще изчакат по-добри цени ", уточни Янев. " Втълпи се на потребителите, че слънчогледът от Украйна е с пестициди, с тежки метали и радиация. Няма по-проверявана стока от слънчогледа, който се внася освен от Украйна ", посочи ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР