Глътка въздух в борбата с вируса – властта обяви поетапно

...
Глътка въздух в борбата с вируса – властта обяви поетапно
Коментари Харесай

Разхлабват поетапно противоепидемичните мерки

Глътка въздух в битката с вируса – властта разгласи поетапно разхлабване на Коронавирус ограниченията от 1 април. Премиерът Борисов предвижда завършек на пандемията през май или юни. Властите аргументираха облекченията с резултатите от имунизирането и броя на оздравелите пациенти.

Същевременно, вирусът нападна от ден на ден младежи. Сред жертвите са младежи на 21-а и 25 години, без данни за съпътстващи болести.

Поетапно разхлабване на ограниченията ще стартира от 1 април и с условия. Ще отворят театри, музеи, галерии, кина, спортни зали при претовареност до 30%. Както и заведенията, само че единствено тези, които имат открити площи.

Затворени остават нощните заведения, моловете, както и огромните магазини, само че ще има изключение за тези, които могат да обезпечат пространства навън.

Отново ще проработят и детските градини, и учебните заведения - надлежно на 5 и 12 април. Разхлабването идва на фона на нежна позитивна наклонност, както здравните управляващи я описаха. Според математици при разхлабване е въпрос на дни случаите да скочат.

В Бургас през днешния ден се регистрира спад броя на новозаболелите. Спешните медици обаче не имат вяра, че при тях той ще се усети скоро. Линейката не е серпантина през целия ден.

На цялостни обороти работят и в Коронавирус бранша.

" От 49 разк рити кревати, лечебни, имаме 47 заети и 2 свободни места, само че сега одобряваме още един пациент, тъй че чакам до карая на деня да се заемат всички кревати “, съобщи проф. доктор Христо Бозов, шеф на КОЦ-Бургас.

Лекарите също имат потребност от глътка въздух, споделя той, и се надява натискът върху лечебните заведения да намалее.

На този декор идва решението за отчасти отваряне. Мотивът - лекият спад в броя на приетите в болница през вчерашния ден - за първи път от дни.

„ На национални равнище броят на приетите в болница леко стартира да пада. Надяваме се, че това е трайна наклонност. С специалистите, с които коментирахме, се надяваме да сме при започване на най-високата точка на пика “, съобщи Костадин Ангелов.

Според здравните управляващи системата ще издържи на натиска. Повод за оптимизъм за тях е и броят на хората, които имат някаква отбрана против вируса.

„ 250 хиляди преболедували, евентуално действителната численост е минимум 500 хиляди, и 450 хиляди ваксинирани. Това е малко, с цел да се отрази на епидемиологичния развой, само че е задоволителна численост, с цел да се отрази на темпа на повишаване “, сподели Ангел Кунчев.

Все отново, преди лекия спад по отношение на през вчерашния ден, приетите в болница от 22 март, когато бяха въведени ограниченията, до през днешния ден, когато се взе решение за тяхното разхлабване, са се нараснали с към 1000.

„ Мерките работят със забавяне и то е поради латентния интервал на вируса “, изясни Лъчезар Томов.

Математикът счита още, че поради рестриктивните мерки в този момент до следвашия понеделник случаите ще паднат до към 3000 на ден. След това обаче ще се усети резултатът на идното рахлабване.

„ Нов експоненциален растеж, нов по-голям връх. Нямаме никакъв проблем да ударим 12-15 хиляди приети в болница, в случай че останем отворени “, добави Лъчезар Томов.

Според Томов за утежняване на епидемиологичната конюнктура най-вече способстват затворените пространства - като класни стаи, офиси и фитнеси.

Средната заболеваемост остава висока - сега е 722 на 100 хиляди, като има лек спад по отношение на през вчерашния ден. Цялата страна е в лилаво. Влошава се обстановката в Кюстендил. Габрово и Търговище.

Заразените понижават в Силистра, Шумен, Стара Загора и Бургас. Най-много инфектирани - над 1000 на 100 хиляди, има в столицата.

Новите случаи са съвсем 4500. Активните случаи са над 67 хиляди. 203-ма души са изгубили борбата със болестта, а над 3000 са излекувани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР