Гласуват промените в Конституцията. Това ще стане на извънредно заседание

...
Гласуват промените в Конституцията. Това ще стане на извънредно заседание
Коментари Харесай

Гласуват промените в Конституцията

Гласуват измененията в Конституцията. Това ще стане на изключително съвещание на отрасловата комисия в Народното събрание. Депутатите се събират за първи път, с цел да
гласуват текстовете всъщност. Основните промени бяха импортирани от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Сред главните измененията ограничение пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура. Освен това се планува повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат.

Новите текстове засягат настоящия Висш съдебен съвет посредством обособяване от него на Прокурорски съвет с болшинство от членове, избирани от Народното събрание. Промени има във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.

Разделение за националния празник

Едно от предложенията за промени в Конституцията е Националният празник да бъде изменен като дата. Така, вместо 3 март, това да е 24 май. ГЕРБ няма да
подкрепи вписването на 24 май като  народен празник. Това съобщи водачът на партията Бойко Борисов пред публицисти в Народното събрание преди дни.

“Казах за 3 март. Няма да го подкрепим. Не по тази причина, че не сме за 24 май, а не би трябвало да се бият празниците. И 3 март и 24 май, Съединението – извънредно светли празници, с цел да стават място за спор, разкол или политика ”, разяснява той.

Правилата

Депутатите  гласуваха процедурните правила, по които ще се одобряват промените в Конституцията. За процедурните правила бяха 107 народни представители,  срещу ” – 48, а един гласоподава с “въздържал се ”.

В хода на разискването депутатите одобриха публицистични ремонти. С една от тях се дава право на всеки депутат да прави оферти. Това може да
става единствено сред първо и второ четене. Редакционната корекция бе направена от ръководителя на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

Народното събрание разисква и приема на три гласувания в разнообразни дни измененията в Конституцията. На първо гласоподаване законопроектът се преглежда, откакто
Народното заседание изслуша отчета на комисията. Законопроектът е признат на първо гласоподаване, в случай че за него са дали своят вот три четвърти от всички национални
представители. При новото разглеждане законопроектът се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички депутати.

Между второ и трето гласоподаване не се вършат оферти по текстовете. След второто гласоподаване комисията по конституционни въпроси показва текста за трето
гласуване. Тогава може да има единствено редакционно-технически ремонти. Третото гласоподаване е планувано да бъде в целокупност и поименно.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР