Гласуването в парламента за Държавен съвет, който на свой ред

...
Гласуването в парламента за Държавен съвет, който на свой ред
Коментари Харесай

Раул Кастро ще отстъпи президентския пост в Куба през април

Гласуването в Народното събрание за Държавен съвет, който на собствен ред има задачата да избере новия началник на Куба, е планувано за 19 април, оповестиха държавните медии, съобщи Франс прес.

Отлагането на вота от февруари за април се наложи поради отлагането на тазгодишните локални избори (първи стадий от общите избори 2017-2018 г.) заради прекосяването през септември на урагана Ирма, опустошил забележителна част от острова.

Местните избори от ноември-декември ще бъдат последвани от избирането на към 600 депутати в Националното заседание, които след това ще изберат Държавния съвет.

Президент на Куба от 2008 година след две години като краткотрайно изпълняващ длъжността, 86-годишният Раул Кастро към този момент разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат и ще отстъпи мястото на началник от новото потомство.

Оттеглянето му ще постави завършек на 60-годишното ръководство на братята Кастро. Раул обаче ще остане водач на всемогъщата Кубинска комунистическа партия до идващия конгрес, плануван за 2021 година, когато той ще е на 90 години.

Очаква се правоприемник на Раул Кастро на президентския пост да стане 57-годишният Мигел Диас-Канел, вицепрезидент и втори човек в ръководството, показва Франс прес.

Агенцията отбелязва, че в случай че бъде определен, инженерът, роден след революцията, ще има тежката задача да наложи престижа си, да укрепи достиженията на революцията и да продължи замисления от Раул Кастро стопански преход.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР